Medicinvetarna: #175: Vad är frontallobsdemens?
Sänkt empati, personlighetsförändringar och hämningslöshet är utmärkande för personer som drabbats av frontallobsdemens. Det är ett samlingsnamn på flera neurodegenerativa sjukdomar som drabbar hjärnans främre delar. Hör professor Lars-Olof Wahlund berätta om riskfaktorer, symtom och hur forskarna försöker hitta behandling. Avsnittet publicerades 9 juli 2025.

Frontalloberna är främre delar av hjärnan där till exempel vårt språk, omdöme och planeringsförmåga sitter. Dessa delar av hjärnan hämmar också andra delar av hjärnan.
– Beroende på vilken variant av sjukdomen man drabbas av får man lite olika slags symtom. Den vanligaste, beteendevarianten, leder till brist på hämning. Det kan innebära att personen skämtar olämpligt, beter sig ouppfostrat eller gör dåliga affärer och blir lättlurad. Detta är förändringar som syns inte i Alzheimers sjukdom, säger Lars-Olof Wahlund, senior professor vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska Institutet där han tillsammans med kollegor bedriver bildbaserad forskning på patienter med frontallobsdemens.
Hans forskargrupp är också intresserad av vilken roll alkoholöveranvändning har för utveckling av kognitiv svikt och demenssjukdom.
I avsnitt 175 av KI:s podcast Medicinvetarna berättar han om vad man vet om vad som orsakar sjukdomen och hur den förhoppningsvis kan behandlas i framtiden.
- Lyssna på avsnittet via iTunes
- Lyssna via Spotify
- Här kan du läsa en transkriberad version av intervjun med Lars-Olov Wahlund.

#162: Vad får Alzheimerläkemedel kosta?
Snart förväntas ett nytt läkemedel som kan bromsa utvecklingen av Alzheimers sjukdom att godkännas i EU. Men hur mycket är vi i Sverige beredda att betala för att få tillgång till läkemedlet? Linus Jönsson är professor i hälsoekonomi och förklarar hur man kan räkna på hälsa och hur vi med hjälp av siffrorna kan se till att få så mycket hälsa som möjligt för skattepengarna.

#120: Hur behandla Alzheimers?
Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen av demens och idag lever cirka 100 000 personer i Sverige med sjukdomen. Miia Kivipelto är professor i klinisk geriatrik och har ägnat större delen av sin karriär år att forska om diagnostik och behandling av bland annat Alzheimers. I avsnittet berättar hon om forskningsläget kring livsstilsfaktorer och också om nya läkemedel.

#29: Vem är psykopat?
I populärkulturen vimlar det av psykopater, men hur ser verkligheten ut egentligen? Karolina Sörman är en av författarna bakom boken "Psykopaten - verkligheten bortom myten" och reder ut begreppen kring psykopatiska drag i avsnittet.

Lyssnarfrågan: Vad händer i kroppen när vi känner oss energiska?
Det är mycket tal om vikten av återhämtning idag och rekommendationen är ofta att göra saker som ger energi. Men vad händer egentligen i kroppen när vi känner oss energiska eller, tvärtom, har brist på energi? Det undrade en lyssnare av KI:s populärvetenskapliga podcast Medicinvetarna. Professor Mats Lekander vid institutionen för klinisk neurovetenskap svarar.
Mats Lekander forskar i skärningspunkten mellan psykologi och biomedicin. Han studerar bland annat samverkan mellan hjärnan och immunsystemet och beteendets roll i detta samspel, till exempel effekter av stress eller otillräcklig sömn på immunsystemets och hjärnans funktion. Han arbetar även på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet och programleder poddarna Psykologisk forskning och Stressforskningspodden.

Rädd för att bli sjuk?
Bland vårdsökande uppskattas ungefär var femte person lida av hälsoångest. Det kan jämföras med en fobi: Även om du vet att du ofta oroar dig i onödan så tar rädslan för att du håller på att bli sjuk ändå över. Hör psykologen och professorn Mats Lekander berätta mer om tillståndet och om vetenskapen bakom vad som får oss att känna oss sjuka respektive friska.