Medicinvetarna #13: Är sömnbrist farligt?

Såvitt vi vet finns det inga djur som inte sover. Rent evolutionärt kan man alltså sluta sig till att det är väldigt viktigt för oss. Men det finns fortfarande många frågetecken kring varför vi sover, och varför det kan vara svårt att sova. Avsnittet publicerades 10 april 2019.

Susanne Jernelöv
Susanne Jernelöv Foto: Cecilia Odlind

Det finns klara gränser för när sömnproblem verkligen behöver utredas och åtgärdas genom exempelvis KTB. Forskaren Susanna Jernelöv vid institutionen för klinisk neurovetenskap har intresserat sig för hur, när och varför vi kan få problem med sömnen. Hon berättar i avsnittet om den stora individuella variationen som vi har - både hur känsliga vi är för jetlag och allmän sömnbrist. Vi får också reda på om det är vanligare att vara kvälls- respektive morgonmänniska, och hur det ofta varierar genom livet.

Tupplurens eventuella farlighet utreds också, liksom hur och när man ska utsätta sig för dagsljus för att skapa förutsättningar för en god natts sömn.

Lyssna också på Susannas tips till programledaren Andreas Andersson som tycker det är stentrist att sova...

 

I lyssnarfrågan svarar också Anders Hammarberg, forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap, på frågan om hur om hur de aktuella trenderna för alkoholkonsumtion ser ut i Sverige idag.

 

 

Lyssna på avsnittet via Spotify istället
Hitta Medicinvetarna i iTunes

 

 

22-11-2023