Protein som parenteral eller enteral näring

Att klargöra om kritiskt sjuka patienter som behandlas på IVA kan använda protein som ges antingen parenteral eller enteral näring.

Projektledare

Syfte

Att klargöra om kritiskt sjuka patienter som behandlas på IVA kan använda protein som ges antingen parenteral eller enteral näring.

Beskrivning

Vi undersöker detta i mindre fysiologiska studier där vi mäter patientens proteinomsättning i hela kroppen (inklusive proteinsyntes, nedbrytning och oxidation) med hjälp av stabila isotopmärkta spårämnen. Vi mäter både den ursprungliga nivå och jämför med utför med när vi ge extra protein enteralt eller parenteralt under olika tidsperioder.

Huvudresultat och publikationer

Vi har genomfört flera studier under de senaste åren om  i princip visar att dessa patienter använder extra näringsprotein eller aminosyror för att bygga nytt kroppsprotein och att dessa inte oxideras. Dessa studier kommer dock inte att klargöra vilket protein som byggs och framtida studier syftar till att studera effekten av muskelproteinomsättningen. (se icu-metabolism.se för mer information)

Samarbetspartners

Olav Rooyackers (KI),
Jan Wernerman (KI),
Åke Norberg (KI),
Felix Liebau (KI),
Martin Sundström (KI),
Luc van Loon (Maastricht University, Nederländerna

Finansiering

Region Stockholm (ALF-projektfinansiering)

OR
Innehållsgranskare:
Åsa Catapano
2024-03-19