I denna grupp möts forskningsområdena global kirurgi och rekonstruktiv plastikkirurgi. Vår forskning är i stor utsträckning klinisk och syftar till att utveckla och förbättra kirurgiska tekniker, kirurgisk utbildning och i slutändan optimera utfallen för patienter såväl på hemmaplan i Sverige som globalt. Internationalisering står i centrum i denna forskargrupp och vi samarbetar brett med ett flertal olika discipliner samt med partners i länder med olika inkomstnivåer.
De flesta av oss drabbas någon gång under livet av åkommor som kräver operation eller kirurgisk expertis. Vi drabbas av olyckor, cancer eller ljumskbråck och räknar med att god hjälp finns till hands när vi behöver den. Kirurgi tas för given men så ser det inte ut i alla delar av världen. Fem miljarder människor har inte tillgång till säker kirurgi till en kostnad som de har råd med när de behöver den. Kirurgiska sjukdomar står för över 30% av världens samlade sjukdomsbörda. Värst drabbade är länderna i Afrika söder om Sahara där risken att dö av en kirurgisk sjukdom är högst. Denna ojämlika situation beror till stor del av att man länge helt felaktigt trott att kirurgi är dyrt och onödigt i fattiga länder. I själva verket är kirurgiska ingrepp bland de mest kostnadseffektiva sjukvårdsinsatserna i låg- och medelinkomstländer (LMIL).
Under Termin 7 på Läkarprogrammet erbjuds en student-vald kurs (SVK) i ”Rekonstruktiv Plastikkkirurgi och Brännskador” om 7,5 hp. Undervisningen bedrivs i blandad form. Interaktiva föreläsningar och seminarier om sårvård, omläggning, brännskador och falldiskussioner, varvas med praktiska övningar. De praktiska övningarna innefattar suturövning, omläggningar, mikrokirurgi, samt auskultationer det vill säga poliklinisk operation och plastikoperation.
Genom hela kursen förs diskussioner kring val av olika rekonstruktionsmetoder och deras för- och nackdelar. Forskningsanknytning diskuteras också. Kliniken för Rekonstruktiv Plastikkirurgi tar också regelbundet emot ERASMUS studenter för kliniska rotationer.