
Institutionen för fysiologi och farmakologi
På institutionen för fysiologi och farmakologi undervisar vi och bedriver internationellt slagkraftig forskning inom fysiologi, farmakologi, anestesiologi och intensivvård. Här finns runt 400 medarbetare, mer än 30 forskargrupper och 90 doktorander.
Meny för detta område
Aktuell forskning och aktiviteter
Det händer på FyFa

Forskare och forskargrupper A till Ö
Information om forskargruppsledare och forskargrupper vid institutionen för fysiologi och farmakologi.

Stöd vår forskning
Gåvor till FyFa, både stora och små, betyder mycket för forskningens framgångar. Du kan välja att ge din gåva via betallösningen Swish, bankgiro eller kortbetalning.

Kontakt
Telefonnummer och e-postadresser till administrativ personal på Institutionen för fysiologi och farmakologi.
FYFA i Medicinvetarna

#169: Kan narkos vara farligt?
För knappt 200 år sedan genomfördes den första sövningen av en människa. Sedan dess har metoderna för narkos förfinats och är idag mycket säkra. Hör professor Lars I Eriksson berätta hur det går till när man blir sövd och vilka biverkningar som ibland kan uppstå under och efter narkos.

#160: Vad är dopning?
Det var under 1960-talet som dopning bland elitidrottare började få uppmärksamhet, och flera skandaler har därefter avslöjats där idrottare på världsnivå beslagits med att ha tagit illegala preparat för att förbättra sina prestationer. Professor Carl-Johan Sundberg vet det mesta om ämnet, inte minst hur det påverkar hälsan.

#155: Varför får vi olika effekt av läkemedel?
Det händer ofta att samma läkemedel ger olika bra effekt hos olika individer. Och en del får biverkningar, andra inte. Detta kan bero på exempelvis vilka gener vi har, vad vi ätit till frukost, eller vilka andra läkemedel vi tar. Hör professor Magnus Ingelman Sundberg berätta mer om hur man studerar detta och varför det är viktigt att känna till.

#144: Vad är bipolär sjukdom?
Euforisk glädje och djup nedstämdhet. Typiskt för bipolär sjukdom är episodiska förändringar i sinnesstämningen. Sjukdomen är starkt kopplad till ökad risk för självmord. Men det finns bra behandling berättar forskaren Carl Sellgren Majkowitz, som forskar om orsakerna bakom tillståndet.

#89: Varför får man tinnitus?
Tinnitus är upplevelsen av besvärande ljud som ingen annan kan höra, ett slags fantomljud. Problemet ökar, troligen på grund av exponering för höga ljudnivåer. Hör forskaren Christopher Cederroth berätta om riskfaktorer, vetenskapligt utvärderade behandlingar och konsekvenser för individen och samhället.

#67 Har du neandertal-gener?
Vi vet numera att den moderna människan bär på gener från neandertal-människor. Det finns till exempel genvarianter från neandertalare som ökar respektive minskar risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19. Men hur går den här forskningen till och vad ska man ha den till? Forskaren Hugo Zeberg berättar mer.

#51: Vad är PCOS?
Kunskapsläget om PCOS, ett tillstånd som hundratusentals svenska kvinnor lider av, är inte vad det borde vara. Professor Elisabet Stener-Victorin har i många år forskat om PCOS – vad det beror på och hur det skulle kunna behandlas.

#24: Hur mår vi i rymden?
I framtiden behöver vi kanske flytta till Mars. Med det perspektivet försöker forskaren och fysiologen Lars Karlsson ta reda på hur människokroppen påverkas av vistelse i rymden.

75-årsjubileet
Firande på flera sätt
Jubileumsåret bjuder på firande av olika slag. Under själva jubileumsdagen den 23 april hölls exempelvis en heldag för inbjudna gäster och representanter från institutionen. Men även för dem som inte kunde närvara märks jubiléet på olika sätt, exempelvis i Biomedicum och på hemsidan. Vidare kommer också en ny skrift om FyFa:s historia att publiceras inom kort.

Nobelpriset i fysiologi eller medicin
Nobelpriset i fysiologi eller medicin delas ut första veckan i oktober varje år av Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet.