Samuelle Fajutrao Falk
Om mig
Min forskning strävar efter att undersöka sambandet mellan psykisk ohälsa vid neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och genetik samt individens självinsikt om den bakomliggande etiologin. Utöver mina doktorandstudier är jag ST-läkare i psykiatri och arbetar vid Norra Stockholms Psykiatri. Jag tillhör Kristiina Tammimies forskargrupp vid Center of Neurodevelopmental Disorders at Karolinska Institute (KIND), Institutionen för Kvinnors och Barns Hälsa.
Utbildning:
2023 - nu: Doktorandstudier vid Karolinska Institutet
2016 - 2019: Linköpings universitet (Läkarexamen)
2014 - 2015: University of Manchester (MBChB with European Option) – genomfört första året av kliniska läkarstudier
2011 - 2014: University of St Andrews (BSc Medicine Hons) – prekliniska läkarstudier
Forskningsbeskrivning
Min forskning fokuserar på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), såsom autism och utvecklingsrelaterad språkstörning (DLD), som är livslånga och starkt ärftliga tillstånd som ofta har överlappande symtom. Tidig identifiering och intervention är avgörande på grund av den höga risken för framtida psykisk ohälsa, såsom ångest och depression.
I mitt doktorandprojekt strävar jag efter att adressera tre huvudområden:
- Undersöka åsikter om genetisk forskning bland autistiska ungdomar, vuxna och föräldrar i Sverige för att förstå deras oro och förhoppningar.
- Studera genetiska kunskaper och effekten av genetisk information och rådgivning hos ungdomar och unga vuxna med autism, med fokus på psykisk hälsa.
- Undersöka prevalensen av psykisk ohälsa hos individer med DLD genom att screena för ångest och depression samt utforska potentiella genetiska faktorer som bidrar till psykisk ohälsa