Leonie Saft

Leonie Saft

Anknuten till Forskning
E-postadress: leonie.saft@ki.se
Besöksadress: BioClinicum J6:20, Akademiska stråket 1, 17164 Solna
Postadress: K7 Onkologi-Patologi, K7 Forskning Rassidakis, 171 77 Stockholm

Om mig

  • Jag är överläkare i Klinisk patologi och har sedan 2011 varit teamansvarig läkare för speciallaboratoriet Hematopatologi och Flödescytometri vid Karolinska Universitetslaboratoriet (KUL) i Solna. Jag läste medicin i Tyskland (Philipps Universität, Marburg 1988/89

  • J.W. Goethe-Universität, Frankfurt 1989-1994) och USA (University of Texas Medical Branch, UTMB, Galveston, Texas, 1994-95) och har både tysk och amerikansk läkarexamen.

    År 1996 disputerade jag vid J.W.Goethe-Universitet i Frankfurt på en avhandling om nosokomiala Aspergillusinfektioner. Efter klinisk tjänstgöring i hematologi/onkologi (Klinikum Darmstadt, Tyskland, 1996/97) påbörjade jag min specialisttjänstgöring i Klinisk Patologi (Leipzig 1997/98, Uppsala 1999-2001, Karolinska sedan 2001) och blev specialistläkare 2003 med subspecialisering i neurotumörpatologi och hematopatologi.

Forskningsbeskrivning

  • År 2013 disputerade jag vid Karolinska Institutet, Huddinge, på en avhandling om myelodysplastisk syndrom (MDS) (huvudhandledare Prof. Eva Hellström-Lindberg). Som referenspatolog i den nordiska MDS-gruppen har jag deltagit i flera kliniska behandlingsstudier och har varit aktiv i internationella multicenterstudier (European Leuk Net MDS Flow working group) för att undersöka flödescytometriens roll vid oklara cytopenier och misstänkt MDS. Jag är involverad i flera pågående forskningsprojekt i samarbete med kliniska enheter vid Karolinska Sjukhuset, där vi arbetar med molekylär karakterisering av lymfom (BioLymf-studien) samt akuta leukemier hos barn inom ramen för Genomic Medicine Sweden (GMS). Jag är också PI i ett bilateralt forskningsprojekt tillsammans med Basel Universitet, där vi undersöker potentiella förstadier till lymfom i lymfoid vävnad. Dessutom leder jag ett eget forskningsprojekt som syftar till att utveckla AI- baserade verktyg för benmärgsdiagnostik, med fokus på klinisk implementering.

Undervisning

  • Sedan 2001 har jag undervisat på både grund- och forskarutbildningsnivå vid Karolinska Institutet. Jag har varit kursledare för ST-kurser och medverkat som lärare vid internationella kurser. Sedan 2024 är jag visiting professor vid Semmelweis Universitet i Budapest, där jag har undervisar på läkarprogrammet.

Artiklar

Alla övriga publikationer

Anställningar

  • Anknuten till Forskning, Onkologi-Patologi, Karolinska Institutet, 2023-2026
  • Assistent Klinisk, Onkologi-Patologi, Karolinska Institutet, 2024-2024

Examina och utbildning

  • Medicine Doktorsexamen, Institutionen för medicin, Huddinge, Karolinska Institutet, 2013

Nyheter från KI

Kalenderhändelser från KI