Åsa Thurfjell
Om mig
Som forskare, kliniker och i mina andra uppdrag vill jag verka för att hälso- och sjukvården stödjer patienter till hälsosamma levnadsvanor på ett klokt och hållbart sätt. Jag studerar om blodprovet PEth är ett användbart sätt att uppmärksamma alkohol i samband med behandling av högt blodtryck i primärvården.
Jag är specialist i allmänmedicin, doktorand på Karolinska Institutet, Institutionen för Neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Avdelningen för Allmänmedicin och primärvård. Jag är sakkunnig i Hälsofrämjande arbete i Region Stockholm. Ledamot i Nationellt programområde Levnadsvanor och i Regionalt programområde Levnadsvanor i Region Stockholm-Gotland. Ledamot i Kommittén för Prevention och Folkhälsa på Svenska Läkaresällskapet.
Forskningsbeskrivning
Mitt doktorandprojekt handlar om att uppmärksamma riskbruk av alkohol i primärvården. Hög alkoholkonsumtion uppmärksammas ofta inte i hälso- och sjukvården. Det finns då en risk att patienten inte erbjuds stöd att förändra sina alkoholvanor. Blodprovet Fosfatidyletanol (PEth) är fokus i mitt doktorandprojekt. PEth mäter de senaste veckornas alkoholkonsumtion och användas mer och mer i primärvården men studier i den kontexten är få. Användningen av PEth studeras från tre perspektiv- patientens, allmänläkarens och hur alkoholkonsumtionen ser ut med PEth jämfört med frågeformuläret AUDIT.
Patienternas perspektiv studeras i en pågående kvalitativ intervjustudie. Resultatet från en kvalitativ studie av allmänläkare erfarenhet av PEth vid hypertoni visar att PEth har förändrat läkarnas rutiner för att uppmärksamma alkohol. PEth gjorde det lättare att få en tillförlitlig bild av alkoholkonsumtionen och underlättade dialogen om alkohol, enligt läkarna. I en tvärsnittsstudie om alkoholkonsumtion hos patienter med högt blodtryck ( kontrollerat, okontrollerat och behandlingsresistent) fann vi högre alkoholkonsumtion med PEth jämfört med frågeformuläret AUDIT. Förekomsten av riskbruk av alkohol var nästan dubbelt så hög med PEth jämfört med AUDIT. Cirka en tredjedel av patienterna hade en högre alkoholkonsumtion jämfört med vad som rekommenderas i behandlingsriktlinjer för högt blodtryck.Effektiva rutiner för att uppmärksamma hög alkoholkonsumtion skulle kunna öka användningen av de metoder som stödjer patienter att minska sin alkoholkonsumtion. Detta skulle kunna påverka blodtrycket och den generella hälsan på ett positivt sätt.
Undervisning
Mångårig erfarenhet av att undervisa kring levnadsvanor för patienter, studenter och hälso- och sjukvårdspersonal. Grundare och kursansvarig för ST-kurs om levnadsvanor för ST-läkare i Allmänmedicin, Region Stockholm.
Artiklar
- Article: LAKARTIDNINGEN. 2024;121:23121
- Article: BJGP OPEN. 2023;7(4):BJGPO.2023.0037
Anställningar
- Doktorand, Neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska Institutet, 2024-2025
Examina och utbildning
- Läkarexamen, Karolinska Institutet, 1996