Medicinvetarna #35: Vem är tröttast?

Trötthet är det vanligaste medicinska symtomet. Att vara trött kan också ha stora effekter på vardagen. Men vad är trötthet och hur mäter man den? Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt berättar mer i podcasten Medicinvetarna. Avsnittet publicerades 11 mars 2020.

Portrait of professor Torbjörn Åkerstedt. Photo: Andreas Andersson.
Professor Torbjörn Åkerstedt. Foto: Andreas Andersson.

Vissa menar att om det varit sömnforskare som upptäckt cytokinerna, immunsystemets budbärare, så hade de räknats som en del av sömnsystemet. Och visst blir vi ofta mycket trötta när vi blir sjuka.

- Det kan tolkas som att kroppen säger åt oss att vara stilla och vila för att orka bekämpa sjukdomen, säger Torbjörn Åkerstedt senior professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet.

Han har specialiserat sig på sömn och har genom åren anlitats flitigt som föreläsare och expert i ämnet. Hans forskning har handlat om allt från exempelvis orsaker till störd sömn, relationen mellan sömn och annan återhämtning samt kopplingen mellan sömn och hälsa. Torbjörn Åkerstedts forskargrupp är nära kopplad till Stressforskningsinstitutet vid Stockholms Universitet.

I Medicinvetarna talar han bland annat om vad trötthet är, om skillnaden mellan trötthet och sömnighet och om tupplurens välgörande effekter.

I avsnittet svarar också Katja Wyss, forskarstuderande vid institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet, på lyssnarfrågan om varför man inte får lämna blod om man haft malaria.

Mer på samma tema

29-11-2024