Medicinvetarna #158: Vad är framfall?

Framfall är ett tillstånd som kan vara mycket besvärligt och är mycket vanligt bland kvinnor som fött vaginalt. Gynekologen och forskaren Emilia Rotstein berättar vad det är som händer, och hur man kan förebygga och behandla framfall. Avsnittet publicerades 30 oktober 2024.

Emeilia Rotstein
Emilia Rotstein Foto: Andreas Andersson

Framfall innebär att vävnad sjunker i bålen. Det kan handla om urinblåsan eller slidväggarna, men också tjocktarmen, något som faktiskt även kan drabba män. Det beror på försvagning av muskulaturen i bäckenbotten, och är mycket vanligt bland kvinnor som fött barn. Långt ifrån alla som får framfall upplever lidande av tillståndet, men det är ändå tusentals kvinnor varje år som behöver söka professionell hjälp för att de får besvär. 

Emilia Rotstein är gynekolog och överläkare samt medicinskt ledningsansvarig vid bäckenbottencentrum vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge. Hon är också anknuten forskare vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, Karolinska Institutet. Hon har länge forskat om förlossningsskador och arbetar kliniskt med bäckenbottendysfunktion som framfall. 

– Bäckenbotten är ju botten på kroppen. Det är det som stöttar upp allting som ligger inne i buken för oss kvinnor. Så att om man tänker sig att man har ett nyckelhål där och så pressar man ut en vattenmelon den vägen så är det inte så konstigt att saker blir uttänjda, säger Emilia Rotstein. 

Hör henne berätta mer i avsnitt 158 av KI:s populärvetenskapliga podcast Medicinvetarna.

Mer om det här ämnet

Anders Svenningsson
Anders Svenningsson Foto: Andreas Andersson

Lyssnarfrågan: Vem forskar om sjuka fotnerver?

Veckans lyssnarfråga kommer från en person som drabbats av polyneuropati, ett vanligt tillstånd som innebär smärta och känselbortfall i fötterna, ofta som en följd av andra diagnoser, exempelvis MS.

”Jag har ”kuddar” under fötterna, dålig balans och fått diagnosen polyneuropati. Vården säger att det inte finns något att göra åt det och att ingen vill forska på det. Stämmer det verkligen?”

Anders Svenningsson är neurolog och och professor vid institutionen för klinisk vetenskap, Danderyds sjukhus, Karolinska Institutet. Han är också överläkare vid Danderyds sjukhus. Hör honom berätta om diagnosen, forskningsläget och vad man kan göra åt det i lyssnarfrågan #20 i KI:s populärvetenskapliga podcast Medicinvetarna. 

11-11-2024