Tema: Arbetsliv
Arbete, arbete, arbete. Det är vad vi gör mest av när vi är vakna. Och det spelar ingen roll om vi är läkare, lärare eller rörmokare, rika eller fattiga. Jobbet påverkar hur vi mår både i kroppen och knoppen. Därför studerar forskare vid Karolinska Institutet hur arbetslivet hänger ihop med hälsan. De undersöker allt från hur man blir en bra chef till hur man undviker att bli förgiftad av kemikalier.
Hon vill se fler bra chefer
Irene Jensen är professorn som vet allt om vad som präglar en god arbetsmiljö. Men när hon själv blev chef var det först inte helt lätt. Nu vill hon använda AI för att hjälpa chefer till ett gott ledarskap.
Forskning om ett hållbart arbetsliv
Maria Albin forskar om hur miljön vi arbetar och lever i påverkar vår hälsa. Särskilt intresserar hon sig för frågor om hållbart arbetsliv.
Ohövlighet på jobbet under lupp
Ohövligt beteende på jobbet är ett ökande problem. KI-forskaren Karin Villaume ska kartlägga hur det ser ut i svensk detaljhandel.
Innovation ger giftfri arbetsmiljö
Flera hundra miljoner containrar fraktas varje år över världshaven. Men att öppna lasten kan vara farligt – var åttonde container som kommer till Sverige har halter av kemiska ämnen i luften som överskrider gränsvärdet för arbetsmiljön, visar forskning från Karolinska Institutet.
Den smutsiga sanningen om dammet
Lite damm har ingen dött av, säger vissa. Jo, damm är livsfarligt säger andra. I själva verket kan inte allt damm dras över en kam. Här är din guide till smutsen på jorden – och på månen.
Även friska ryggar värker
Ryggont är så vanligt att det kan anses höra till livet. Uppemot 80 procent beräknas få ländryggssmärta någon gång under sin livstid. Men trots att ländryggssmärta är så vanligt är kunskapsluckorna stora.
Ökad risk för psykofarmaka efter sexuella trakasserier på jobbet
Sexuella och genusbaserade trakasserier på arbetsplatsen kan leda till ökad risk för behandling med antidepressiva eller ångestdämpande läkemedel. Det visar en studie från Karolinska Institutet som publicerats i tidskriften Occupational and Environmental Medicine.
Förhöjd risk för psykisk ohälsa hos socialarbetare i Sverige
En nyligen genomförd studie från Institutet för miljömedicin, publicerad i tidskriften Journal of Affective Disorders, visar oroande siffror när det gäller psykisk ohälsa hos socialarbetare i Sverige
Dålig chef kan göra dig sjuk
Har du en chef som uppvisar psykopatiskt beteende? Säg upp dig om du kan. Ett dåligt ledarskap kan vara direkt ohälsosamt för de anställda, visar forskningen.
KBT för utmattningssyndrom ger effektiv symtomlindring
Stressrelaterad psykisk ohälsa som utmattningssyndrom eller anpassningsstörning kan behandlas effektivt med kognitiv beteendeterapi, både förmedlad via internet och i sedvanligt format. Det visar en ny doktorsavhandling från Karolinska Institutet som utvärderat effekten av en 12 veckor lång KBT-behandling.
Otrygga anställningsvillkor kan öka risken att dö för tidigt
Personer utan anställningstrygghet kan minska risken att dö i förtid med 20 procent om de får ett fast jobb, enligt en studie publicerad i Journal of Epidemiology and Community. Forskarna från Karolinska Institutet menar att resultaten talar för att det är viktigt att öka tryggheten på arbetsmarknaden i Sverige.
Hitta mer forskning och forskare inom arbetsliv
Podden Medicinvetarna
Sitter du dig sjuk?
Mai-Lis Hellenius har kallats livsstilsprofessor och har vigt sitt yrkesliv åt att få svenskarna att äta bättre och röra på sig mer.
Jobbar vi oss sjuka?
Möjligheten att arbeta när och var som helst medför inte bara frihet utan kan även leda till ökad stress och ohälsa. Podden Medicinvetarna har pratat med psykologen och forskaren Gisela Bäcklander om det moderna arbetslivets möjligheter och fallgropar.
Blir du sjuk av chefen?
Hur vi har det på jobbet påverkar hälsan i stor utsträckning, och vår hälsa påverkas i hög grad av vilken relation vi har till vår chef. Men det förekommer även att chefer mobbas till sjukskrivning av sina underlydande. Hör forskaren Christina Björklund berätta hälsoproblem orsakade av arbetsmiljön och vad man kan göra åt dem.
Utmattningssyndrom: Vad vet vi idag?
Diagnosen utmattningssyndrom har fortsatt att öka. Vad vet vi egentligen om gränssättningen mellan utmattning och depression, och har forskningen svar på vilken behandling som ger hjälp? Psykologen och forskaren Elin Lindsäter har ofta deltagit i diskussionen.