Medicinvetarna: #134: Hur fungerar mRNA-vaccin?

Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin gick till upptäckter som innebar att mRNA-vaccin kunde utvecklas och användas under covidpandemin. Adjungerade professorn Ali Mirazimis forskning handlar bland annat om att ta fram ett mRNA-vaccin mot den dödliga fästingsmittan Krimkongoblödarfeber. Hör honom berätta om tekniken. Avsnittet publicerades 29 november 2023.

Ali Mirazimi. Photo: Ola Danielsson.
Ali Mirazimi. Foto: Ola Danielsson.

Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2023 tilldelades Katalin Karikó och Drew Weissman för deras upptäckter om nukleosidbasmodifieringar. Deras forskning ledde till mRNA-vaccin som begränsade covidpandemin och räddade miljontals liv. Ali Mirazimi är adjungerad professor vid institutionen för laboratoriemedicin vid Karolinska Institutet och arbetar även vid Statens veterinärmedicinska anstalt och Folkhälsomyndigheten. I nya avsnittet av Medicinvetarna förklarar han bakgrunden till de prisbelönta upptäckterna. Han berättar också om sitt eget samarbete med en av pristagarna och tar upp för- och nackdelar med just mRNA-vaccin.

- Fördelen med mRNA-vaccin är att du kan producera mycket vaccin snabbt och att det är lätt att ändra i koden så att vaccinet riktar sig mot till exempel nya virusvarianter. Nackdelen är att molekylen är extremt instabil och därför behöver förvaras i -180 grader. Det innebär svårigheter att transportera vaccinet och blir opraktiskt i länder där sådana frysar inte hör till standardutrustningen, säger Ali Mirazimi.        

I sin egen forskning undersöker han sjukdomsmekanismerna bakom virala zoonoser, alltså sjukdomar som sprids från djur via virus, som exempelvis Krim kongoblödarfeber och ebola. Forskargruppen arbetar även med att ta fram antiviral behandling och med att utveckla vaccin mot sars-cov-2 och Krim kongoblödarfeber. 

Hur kan kvantprickar användas kliniskt?

2023 års Nobelpris i kemi gick till Moungi Bawendi, Louis Brus och Alexei Ekimov för upptäckten och utvecklingen av nanoteknikens minsta komponenter – kvantprickar. Kvantprickar är nanopartiklar som är så små att storleken styr deras egenskaper. Dess lysande egenskaper utnyttjas numera i bild- och teveskärmar. I avsnittet svarar professor Lars Larsson på frågan om vilken klinisk användning man kan ha av kvantprickar.

- I min forskning är vi särskilt intresserade av förvärvad förlamning hos intensivvårdspatienter som en konsekvens av modern intensivvård. Det är något som både kostar mycket pengar och innebär lidande för patienterna. Vi använder kvantprickar för att mäta värme i enskilda celler som en indikator för enzymaktivitet i musklerna. Målet är att förstå varför en del intensivvårdspatienter drabbas av förlamning, det kan förhoppningsvis leda fram till nya bättre metoder, säger Lars Larsson. 

  • Lyssna på avsnittet via iTunes
  • Lyssna via Spotify
  • Läs en transkriberad version av den långa intervjun med Ali Mirazimi.

Mer på temat

CO
Content reviewer:
04-12-2023