Medicinvetarna #59: Stoppar vaccin pandemin?

Flera olika vaccin mot nya coronaviruset är just nu på väg ut. De har tagits fram relativt snabbt med hjälp av stora resursinsatser och tack vare kunskap från tidigare forskning om liknande virus. I Medicinvetarna berättar professor Matti Sällberg varför vaccinutveckling kostar, hur de nya typerna av vaccin fungerar och vad vi vet om säkerheten. Avsnittet publicerades 13 januari 2021.

Matti Sällberg
Professor Matti Sällberg. Foto: Erik Flyg

Redan i januari 2020 spreds den genetiska koden för det nya coronaviruset. Med hjälp av den kunde forskare sätta igång med arbetet att ta fram en ny typ av vaccin. Ett år senare finns de nya vaccinen, som använder sig av mRNA-molekyler som kodar för en viss del av viruset, tillgängliga.

– Hittills tyder studier på att de skyddar bra mot covid-19 och att de inte har några riktigt allvarliga biverkningar, men vi ska inte ropa hej ännu. Vi måste hela tiden följa utvecklingen noggrant och det är fortfarande mycket vi inte vet om sars-cov-2, menar professor Matti Sällberg.   

Han är vaccinforskare och professor vid institutionen för laboratoriemedicin vid Karolinska Institutet och har bland annat studerat hur hepatitvirus orsakar sjukdom och hur kroppen reagerar på infektionen. Men det senaste året har han arbetat nästan uteslutande med coronarelaterade frågor, inte minst har han medverkar flitigt i media och svarat på frågor. I februari 2020 intervjuades Matti Sällberg i Medicinvetarnas avsnitt 32 och berättade om hur vaccin fungerar och hur man bekämpar ett virus. Nu är han tillbaka och ger sin bild av coronaåret som gått samt blickar framåt mot en förhoppningsvis coronafriare tid.

Hör honom förklara för- och nackdelar med de första coronavaccinen, hur det gått till att ta fram dem och varför vaccinutveckling kräver mycket pengar. Han berättar också om det vaccin mot covid-19 som han själv håller på att ta fram tillsammans med kollegor vid Karolinska Institutet.

Mer lyssning och läsning

CO
Content reviewer:
13-11-2023