Innovationer från Karolinska Institutet
Resan från ett forskningsgenombrott till en innovation som förbättrar människors liv kan variera på ett antal olika sätt. Vi har samlat ett urval av sådana resor från Karolinska Institutet inom diagnostik, medicinteknik, bioteknik, digital hälsa, social innovation och farma. Vi hoppas att var och en av dem ger dig en inspirerande ögonblicksbild av processen som tar idéer till innovation.
Introduktion
Vägen fram går via ökad innovation
Karolinska Institutet har en stolt historia av banbrytande uppfinningar som förbättrat livet för människor i hela världen, där pacemakern, strålkniven och Seldingertekniken utgör inspirerande exempel. Nu har vi möjligheten att åter etablera Sverige som en stark global aktör inom life science-området.
Farma
Målsökande cellgift
Oncopeptides har en ny läkemedelskandidat mot blodcancerformen multipelt myelom under utveckling. KI Innovation spelade en viktig roll vid starten.
Nytt läkemedel mot en av världens vanligaste genetiska sjukdomar
Mångårig forskning har lett Mats Wahlgren fram till ett möjligt första läkemedel mot de svåra manifestationerna av sicklecellanemi. En genetisk sjukdom som drabbar miljoner människor.
Han har räddat livet på en miljon barn
Historien om Curosurf är en framgångssaga. I dagsläget har läkemedlet räddat livet på cirka en miljon barn världen över. Samtidigt är sagan långt ifrån över. Tore Curstedt återvänder varje dag till labbet, sina 73 år till trots. Där har han tagit fram en ny variant som kan nå mångdubbelt fler barn i framtiden.
Från cell till läkemedel via egen biobank
Biobanken Cellaviva erbjuder blivande föräldrar att spara stamceller från navelsträngsblod och navelsträngsvävnad vid förlossningen. Nu har erfarenheterna från stamcellshanteringen lett fram till utvecklingen av ett av Sveriges första cellterapiläkemedel.
Drar i bromsen för Alzheimers sjukdom
BioArctic närmar sig ett läkemedel som kraftigt bromsar utvecklingen av Alzheimers sjukdom.
Genomets väktare
Bolaget Aprea Therapeutics AB arbetar med utveckling nya p53-baserade läkemedel mot cancer. Bland grundarna finns Klas Wiman som drar en skarp gräns mellan rollerna som forskare och företagare.
Arbete nära branschen stimulerar forskning
Toppforskning skapas genom teamarbete där framgångarna kommer från att ständigt ifrågasätta sina resultat. Pär Nordlund liknar arbetet som forskningsledare vid uppgiften att skapa ett bra företagsteam.
På jakt efter bättre bot vid inflammation
Under 2020 reste Gesynta 190 miljoner kronor i en av årets största privata biotechinvesteringar i Norden. Nu är företaget ett steg närmare mot ett nytt läkemedel för systemisk skleros. I framtiden hägrar flera innovativa behandlingar av olika inflammationssjukdomar, bland annat hjärt-kärlsjukdomar och cancer.
Medicinteknik
Tvärvetenskapliga team nyckeln till framgång
Staffan Holmin har utvecklat en mikrokateter som kan leverera läkemedel och celler direkt till kroppens organ via blodkärlen. Nästa steg är att ta prover från organ som är svåra eller riskabla att nå med andra metoder. Nyckeln till framgång är tvärvetenskapliga team med olika spetskompetenser.
När medicin möter teknik
Professor Hans von Holst trivs bäst i skärningspunkten mellan olika discipliner – där medicin möter teknik. Här har hans idéer lagt grunden till bland MIPS vars teknik ökar skyddet i vanliga hjälmar. Sedan 2011 har företaget levererat cirka 9 miljoner hjälmar över hela världen.
Social innovation
Leder vägen för fler sociala innovationer
DöBra Kortleken hjälper oss tala om något som kan vara bland det svåraste: livets slutskede. Verktyget kommer ur ett tvärvetenskapligt forskningsprogram vid Karolinska Institutet och Umeå universitet och har bidragit till en påbörjad process om att utveckla stödet till sociala innovationer inom KI.
Digital hälsa
Knyter samman världens radiologer i ett AI-stött kollektiv
Collective Minds Radiologys digitala plattform knyter samman över 8000 radiologer över hela världen. Här delar de kunskap och erfarenhet vilket ger bättre diagnoser och en mer jämlik vård.
Stratipaths AI-analys ska förebygga återfall i bröstcancer
Stratipath Breast är ett AI-baserat bildanalyssystem och beslutsstöd som ska minska antalet återfall i bröstcancer. Företaget fick tidigt stöd av Karolinska Innovations och nu tas produkten från pilot till bred lansering på sjukhus i hela landet.
Förbättra strålbehandlingens noggrannhet
Drygt fem miljoner cancerpatienter har fått en optimerad strålbehandling med hjälp av RaySearch Laboratories. I dag är företaget globalt och står bakom ett system som kan optimera hela cancerkliniker. Allt började med Johan Löfs examensarbete på KI.
Forskningsbaserade metoder sänker vårdtiden
När guidelines för kirurgi från ERAS Society införs ger det både kortare vårdtider och ett bättre resultat. Metoderna som sprids via företaget EnCare har förbättrat vården i cirka 23 länder. En av initiativtagarna var en ung kritisk kirurg på KI.
Fångar upp elever som riskerar dyslexi
Ett läsande barns ögonrörelser kan visa en ökad risk för dyslexi eller lässvårigheter. Upptäckten ledde till företaget Lexplore som i dag har verksamhet i Sverige, England och USA. Nu utvecklar forskarna bakom framgången tekniken vidare för en tidigare upptäckt av Alzheimers och Parkinsons sjukdom.
Från kliniskt verktyg till ökat lärande i skolan
Barn som tränar sitt arbetsminne får även lättare att koncentrera sig. Denna insikt fick Torkel Klingberg att utveckla ett kliniska träningsprogram för barn med ADHD. Nästa steg är ett forskningsbaserat verktyg som ska öka mattekunskaperna i hela världen.
Räddar liv med mobilen
I Sverige finns över 21 000 frivilliga redo att rycka ut vid ett plötsligt hjärtstopp. Ett larm i mobilen leder dem direkt till den drabbade – ofta snabbare än ambulansen. Larmtjänsten, som kommer ur forskning vid Centrum för Hjärtstoppsforskning, går nu på export.
Bioteknik
Ger fler forskare verktyg att lyckas
Familjeföretaget BioLamina har en unik teknik för att odla stamceller. Området växer kraftigt och nu skalar företaget upp sin tillverkningsprocess.
Bygger verktyget som kartlägger cellernas gener
CartaNAs teknik har beskrivits som ett Google maps för att hitta var en viss gen finns uttryckt i kroppen. Tekniken kan få stor betydelse för snabbare utveckling av nya läkemedel.
Diagnostik
Rätt kontakter ledde vägen
Han står bakom ett unikt test för att skilja godartad prostatacancer från de aggressiva former som kräver omedelbar behandling. Bakom framgången finns rätt kontakter i rätt tid.
Mäter förändringar i huden
SciBase kan öka tillförlitligheten vid diagnos av malignt melanom. Tekniken används av hudläkare som ett beslutsstöd för att ersätta biopsier vid misstänkt hudcancer.
Världens första kvävemonoxidtest för astmatiker
Aerocrine blev först i världen med ett kvävemonoxidtest för astmapatienter. I dag används produkten världen över för att övervaka astma och anpassa medicineringen.
De ger patienterna makt över sin astma
En trådlös lungfunktionsmätare och en app i telefonen underlättar livet för många med astma. Idén föddes på en klinik vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset, och nu sprids den populära lösningen i hela landet.