Team perinatala, neonatala och pediatriska infektioner

Gruppen studerar olika aspekter av infektioner under den perinatala perioden, överföring av infektioner från mor till barn och HIV-infektion även hos äldre barn och ungdomar. Vi är intresserade av både virala och bakteriella infektioner.

Gruppen arbetar inom två huvudspår.

Peri- och neonatala infektioner

Bakteriella infektioner under nyföddhetsperioden och antibiotikaresistens på neonatalavdelningar. Gruppen studerar riskfaktorer för och utfallet av neonatal sepsis med tidig debut (EOS) och sen debut (LOS). 

Vi är också intresserade av diagnostik, smittvägar och riskfaktorer för antibiotikaresistens på neonatala intensivvårdsavdelningar i Sverige och internationellt. Inom detta område har vi ett nära samarbete med Institutionen för Laboratoriemedicin, Avdelningen klinisk mikrobiologi (Professor Christian Giske), Karolinska Institutet, Chalmers Tekniska Högskola (Professor Fredrik Westerlund) och internationella partners. Vi har deltagit i stora registerstudier som studerat riskerna med covid-19 under graviditet respektive vaccin mot covid under graviditet. Inom det europeiska nätverket AENEAS (Analysis of Antibiotic Exposure and Early-Onset Neonatal Sepsis in Europe, North America, and Australia) har vi pågående studier om neonatal EOS och planerar ett projekt om neonatal LOS.

Pediatriska infektioner/hiv

Inom området pediatriska infektioner ligger fokus på hiv och gruppen bedriver forskning som belyser kliniska, farmakologiska, immunologiska och psykosociala aspekter av HIV-infektion hos gravida kvinnor, barn och ungdomar.

Nationellt samarbetar vi tätt med Institutionen för Laboratoriemedicin, Avdelningen för Klinisk Mikrobiologi (docent Annika Karlsson) och avdelningen för klinisk farmakologi (professor Lars L Gustafsson), Karolinska Institutet. Internationellt samarbetar vi med Makerere University och Baylor College of Medicine, båda i Kampala Uganda. Inom nätverken ECS (European Collaborative Study), EPPICC (European Pregnancy and Paediatric Infections Cohort Collaboration), PENTA (Paediatric European Network for Treatment of AIDS) och CIPHER (The Collaborative Initiative for Paediatric HIV Education and Research) samarbetar vi med ett stort antal forskargrupper i låg-, medel- och höginkomstländer omkring olika aspekter av pediatrisk hivbehandling.

Pågående forskningsprojekt

Viveka bedriver forskning i Sverige, Uganda och Tanzania. I Sverige fokuserar hon på neonatal sepsis samt utveckling av nya lösningar för att förstå, diagnostisera och förebygga högriskbakterier hos nyfödda.

I Tanzania och Uganda handlar projekten främst om att kartlägga och bekämpa antibiotikaresistenta bakterier på neonatalavdelningar. I Tanzania undersöker ett av projekten effekten av att införa infektionspreventiva åtgärder (care-bundles) på incidens och mortalitet vid sepsis.

I samarbete med Chalmers tekniska högskola utvecklas en snabb och kostnadseffektiv diagnostisk metod, särskilt utformad för att upptäcka resistenta bakterier i resurssvaga områden.

Frida arbetar med doktorandprojektet ” Grampositiva infektioner i neonatalperioden - aspekter på kolonisation, diagnostik och prognos”. 

Projektet syftar till att öka kunskapen om epidemiologi beträffande grampositiv kolonisation, infektion och infektionsdiagnostik på Karolinskas neonatalavdelningar. Utöver det vill hon kartlägga de grampositiva bakteriestammar som orsakat neonatal sepsis på Stockholms neonatalavdelningar under åren 2017–2022, genom epidemiologisk typning, samt att karaktärisera resistensgener, analysera spridningsbenägenhet och behandlingsutfall. Projektet avser också att utvärdera utfall av neonatala komplikationer i relation till antibiotikaanvändning till mycket underburna barn under vårdtiden och under två års uppföljning.

Sandra är i slutfasen av sitt avhandlingsarbete. Hon planerar att disputera 18 oktober 2024 med projektet ” Efavirenz therapy in children living with HIV - the role of pharmacogenetics for plasma level variation and treatment results”. Sammanfattningsvis studerar hon betydelsen av farmakogenetisk variation för plasmakoncentration av läkemedlet efavirenz och kopplingen till behandlingsresultat, biverkningar och resistensutveckling. 

Avhandlingen innehåller en studie utförd I Sverige och 3 delstudier från GENEFA-projektet. Dessa studier utfördes I Kampala, Uganda I samarbete med College of Health Science, Makerere University (MakCHS), Baylor College of Medicine Children’s Foundation Uganda.

Medarbetare

Profile image

Lars Naver

Anknuten till Forskning
Profile image

Viveka Nordberg

Anknuten till Forskning

Johanna Rubin

Anknuten till Forskning
LN
Innehållsgranskare:
Åsa Catapano
2024-09-12