Forskargrupp MoM (mothers on medications) / Cords

MoM/Cords är en ung forskargrupp som utför studier inom perinatal farmakoepidemiologi, pediatrik och neonatologi. Gruppens medlemmar är kliniskt aktiva, vilket möjliggör snabb implementering av våra resultat i kliniken.

Våra studier fokuserar främst på två områden:

  • Forskning på nyfödda som exponerats för moderns läkemedelsbehandling under graviditeten och/eller amningsperioden, samt 
  • Effekterna av sen avnavling och tidig hud-mot-hud-vård av både fullgångna och för tidigt födda barn.

Ett urval av våra pågående studier 

MoM-studien

Studien består av ett flertal observationella studier om nyfödda barn till mödrar med kronisk läkemedelsbehandling under och efter graviditeten, som följs upp inom vårt uppföljningsprogram. Inom våra studier fokuserar vi på psykiatriska läkemedel såsom lamotrigin och lisdexamfetamin, immunomodulerande läkemedel samt blodtrycksläkemedel.

CONCEPTION-studien

En studie om amning och behandling med läkemedlet Prednisolon. Denna studie är en del av det europeiska CONCEPTION-samarbetet och utförs tillsammans med Uppsala universitet.

Studien om kronisk läkemedelsbehandling och amning

Studien utförs tillsammans med ”Center for Better Beginning” på University of California San Diego och består av studier om amningsfrekvensen hos kvinnor med kroniska läkemedelsbehandlingar samt om effekter på bröstmjölkens sammansättning av maternell läkemedelsbehandling. Dessa studier utförs på data i det prospektivt insamlade Mother-To-Baby-registret samt på brösmjölksprov insamlade i Mommy’s Milk Human Milk Biorepository.

PreDECESS-studien 

PreDECESS-studien (Preterm DElayed Cord clamping and Early Skin-to-Skin contact) är en multicenterstudie som leds av forskare på Linköpings universitet. Den nya rutinen med stabilisering av för tidigt födda barn hud-mot-hud-vård hos modern jämförs med den tidigare rutinen då för tidigt födda stabiliseras på återupplivningsbord i ett annat rum. Barn som föds vaginalt i vecka 30–35 inkluderas i studien.

CordCS

CordCS är en observationsstudie om transfusion från moderkakan till barnet och maternell blodförlust vid kejsarsnitt. Vi kommer att analysera korrelationen mellan tid till avnavling, administrering av oxytocin samt kvarvarande blodvolym i moderkakan och maternell blodförlust. CordCS är en delstudie i SUCCECS-projektet.

SUCCECS-studien 

SUCCECS-studien (SUstained Cord Circulation at Emergency Cesarean Section) är en multicenterstudie med stepped wedge randomiserat kluster design. Fullgångna barn som föds med akut kejsarsnitt och är i behov av återupplivning kommer att inkluderas i studien. Återupplivning med intakt navelsträng nära mamma jämförs till standardförfarandet med omedelbar avnavling och återupplivning på annan plats. Studien genomförs i samarbete med Lunds universitet

Forskare

Profile image

Jenny Svedenkrans

Anknuten till Forskning

MD, PhD, Överläkare i neonatologi och forskargruppsledare (PI). Jenny är lokal PI för CONCEPTION, PreDECESS och CordCS-studierna samt co-PI I SUCCECS-studien.

Profile image

Essi Whaites Heinonen

Anknuten till Forskning;Postdoktor

MD, PhD, Specalist i neonatologi, postdok-forskare samt Co-PI för MOM-studierna. För tillfället utför Essi sin postdok på Center for Better Beginnings på University of California San Diego, där hon utför studier om effekterna av kronisk läkemedelsbehandling på amning och bröstmjölkens sammansättning samt studier om graviditetsillamående.

Katarina Wide

Anknuten till Undervisning/Handledning

MD, PhD, Docent. Överläkare i pediatrik och barnneurologi. Katarina har en lång erfarenhet inom perinatala farmakoepidemiologiska studier med fokus på neurotropa läkemedel, och fungerar inom gruppen som en senior rådgivare.

Lisa Forsberg

Anknuten till Forskning

MD, PhD, Barnläkare, afflierad forskare. Lisa var en av grundarna av MoM-studien och fortsätter att bistå gruppen med sin expertis inom fältet.

MD, Specialist i neonatologi och ST-läkare i barnkardiologi, doktorand. Ingrids doktorandprojekt “Psykoaktiva läkemedel och amning” fokuserar på effekter hos nyfödda barn som via amning exponerats för psykiatriska läkemedel.

Anna Claréus

Doktorand

MD, Barnläkare, ST-läkare i neonatologi, doktorand. Annas doktorandprojekt “Olika aspekter på avnavlingstid och återupplivning av nyfödda med intakt navelsträng vid kejsarsnitt” inkluderar förberedande studier för och delstudier inom SUCCECS-projektet, inklusive CordCS.

Emma Honkaniemi

MD, PhD, Överläkare i pediatrik. Emma är kliniskt aktiv på Liljeholmens Specialistmottagning för barn och unga.

Karin Nilsson

MD, Barnläkare på Liljeholmens Specialistmottagning för Barn och Unga. 

Aliide Sjögren

Anknuten till Forskning

MD. Aliide jobbar med uppföljningsstudier av extremt för tidigt födda barn.

Samarbeten

Vi har flera pågående samarbeten med andra institutioner på Karolinska Institutet, med Hälso- och sjukvården inom Region Stockholm och med andra svenska universitet inklusive Lunds universitet, Göteborgs universitet, Uppsala universitet samt Linköpings universitet. 

Vi bidrar också aktivt till de internet-baserade kunskapskällorna Janusmed Fosterpåverkan och Janusmed Amning. Våra internationella samarbeten inkluderar det europeiska CONCEPTION-projektet, samarbetet med Center for Better Beginnings på University of California San Diego samt samarbeten med forskarna bakom Belpreg-registret på KU Leuven i Belgien samt det norska MoBa (Mother and Child Cohort-study) registret på Oslo universitet.

Sedan 2018 deltar vi aktivt i de årliga sammankomsterna av ENTIS (European Network of Teratology Information Services) samt OTIS (Organization of Teratology Information Services), där vi delar med oss av våra reslutat och deltar i de aktiva nätverken inom perinatal farmakoepidemiologi inom Europa och Nordamerika.

Finansiering

Vår forskargrupp har erhållit forskningsmedel från 

  • Vetenskapsrådet, 
  • CIMED (Center för Innovativ Medicin)
  • Region Stockholm (ALF-projektet), 
  • Svenska läkaresällskapet, 
  • Edit och Erik Fernströms Stiftelse, 
  • Allmänna BBs minnesfond, 
  • Stiftelsen Samariten, 
  • Föreningen Mjölkdroppen, 
  • Svenska frimurarordern, 
  • Stiftelsen Solstickan, 
  • H K H Kronprinsessan Lovisas förening för Barnasjukvård, 
  • Stiftelsen Söderström Königska sjukhemmet.
JS
Innehållsgranskare:
Åsa Catapano
2024-09-13