Skip to main content

SVT nyheter — cancersjuka barn måste ha rätt till nya mediciner

Barn får inte ta del av de nya mer effektiva läkemedel mot cancer och det beror på att en majoritet av de nya medicinerna inte testas på barn, rapporterar SVT Nyheter.

Johanna Hoffstedt och Fredik Malms son Nelson var 2,5 år när han diagnostiserades med en svår tumör i hjärnan, trots att han fick en tuff och intensiv behandling så hjälpte inte det. Då fick Nelson inte tillgång till den senaste behandlingen i tid och han förlorade kampen mot cancern. Det ska inte behöva hända igen.

Nya läkemedel som utvecklas för vuxna behöver testas och utvecklas snabbare så att även barn får ta del av det medicinska framsteg som görs, det menar Barncancerfonden i sin rapport.

Hela 60% av de nya läkemedel mot cancer har aldrig testas på barn, detta trots att EU 2007 införde regler som skulle leda till att läkemedelsföretagen forskade och testade mer mediciner för barn. Enligt professor Per Kogner, överläkare på HOPE, tvingas inte läkemedelsbolagen att genomföra de tester som de borde göra, alltså även testa på barn.

Barncancerfonden presenterar en rad olika åtgärder för att göra ny mediciner snabbare tillgängliga för barn, bland annat menar de att EU regler måste tvinga läkemedelsföretagen att forska kring nya mediciner för barn och det behövs mer finansiering för att testa de nya läkemedlen.

– Det finns nya läkemedel men intresset för och möjligheterna till studier av nya behandlingsmetoder är begränsad, förklarar Per Kogner.

Tack vare Johanna och Fredriks initiativ finns HOPE. När deras son Nelson avled av en aggresiv tumör i hjärnan startade de stiftelsen Entrepreneurs for Good och tillsammans med Karolinska Institutet, Barncancerfonden och Astrid Lindgrens barnsjukhus kunde avdelningen HOPE (Hematologisk Onkologisk Prövningsenhet) öppnas 2016. Idag har HOPE bemanning av läkare, sjuksköterskor, forskningssköterskor och administrativ personal som gör att HOPE nu får tillgång till de senaste kliniska prövningar och studier från en rad olika länder. Målet är att svårt sjuka barn ska få tillgång till de absolut bästa medicinerna i tid.

– HOPE är den viktigaste satsningen just nu. 20% av barn som får cancer klarar sig inte. Det är som om två fullastade skolbussar med barn dör i cancer varje år, och vi vet om det. Därför finns HOPE, avslutar Johanna Hoffstedt.

I TV 4 nyhetsmorgon den 26/4 2017  intervjuades Johanna Hoffstedt och Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden, se klippet.

I Aftonbladet morgon den 27/4 2017 intervjuades Fredrik Malm och Per Leander, generalsekreterare för Barncancerfonden, se intervjun.

Vill du vara med och stödja HOPE? Du kan ge din gåva via Swish: 123 202 32 08 eller bankgiro 5310-6217. Ange ditt namn och HOPE som referens. Det finns även andra sätt att ge en gåva till KIs forskning .

Har du frågor kring projektet, läs "Frågor och svar om HOPE" eller kontakta Esther Edlundh-Rose på Development Office