KI:s första sjukgymnastkurs firar 60 år
År 1959 examinerades den första kullen sjukgymnaster vid KI. I måndags den 16 september 2019 firade ett tjugotal alumner sitt 60-årsjubileum med en återträff på Karolinska Institutet.

Trettioåtta kvinnor startade sin utbildning på GCI (nuvarande Gymnastik- och Idrottshögskolan). All undervisning skedde på Karolinska Sjukhuset förutom Fysiologi som gavs på GCI och Anatomi på KI i Solna. Alla praktikperioder gjordes i princip på Karolinska Sjukhuset, några på Serafimerlasarettet, på Norrbacka och på dåvarande Epidemisjukhuset vid Roslagstull med poliopatienter, bl.a. från epidemin 1953. Under sommaren 1958 hade alla obligatorisk tjänstgöring på Sätra Brunns kuranstalt. När kullen sedan examinerades skedde detta vid det nybildade Sjukgymnastinstitutet i Stockholm, SIIS, vid Karolinska Institutet.
Sedan examen har gruppen haft regelbundna återträffar ungefär vart 5:e år. När 60-årsjubileet närmade sig kontaktade Margareta Engardt KI:s alumnkontor där Megan Osler hjälpt till med planeringen tillsammans med 5 leg. sjukgymnaster i jubileumsgruppen.

Tillsammans tog de fram ett program för dagen som bjöd på bland annat guidad visning på Karolinska Sjukhuset i Solna och aktuella informationer i Gammelgården där även Emma Sjölund, funktionsområdeschef och Li Villard, funktionsenhetschef till fysioterapeuter på Karolinska Universitetssjukhuset och Medicinsk Vetenskap chefredaktör Cecilia Odlind presenterade. Alumnerna gick vidare till Aula Medica för lunch på KI:s restaurang Svarta Räfven och tog sedan buss vidare till Flemingsberg där de fick träffa ett flertal personer som förberett presentationer för gruppen. Bland annat fick gruppen träffa programdirektören Anna Pettersson och sektionschefen Malin Nygren-Bonnier som presenterade hur Fysioterapeutprogrammet ser ut i dag samt hur sektionens arbete ser ut både gällande utbildning och forskning. Senare på dagen träffade alumnerna även förbundsordförande för Fysioterapeuterna Stefan Jutterdal, som har nämnt träffen i sin blogg, och deras FoU-chef Cecilia Fridén.
- Det är ett väldigt bra och lockande program för dagen, säger Gunilla Hall och Margareta Hoppe som båda hade sett fram emot att få återse sina kurskamrater på återträffen. Vi var bara kvinnor som läste programmet då och tänk att vi är så många som kommit hit idag. Vi är ju ändå 80 plus nu, säger Gunilla och Margareta och skrattar.

Den största skillnaden på yrket nu och då upplever de båda är, att man hade mycket mer tid för patientkontakt förr och att det inte var lika mycket tid som skulle läggas på journalföring och administration.
- Allting i samhället har skruvats upp nu, det var inte lika bråttom förr, säger Margareta. Man räknade inte kostnader på samma sätt, det var aldrig något vi behövde tänka på.
- Jag är väldigt glad att jag fått jobba så mycket med patienter, säger Gunilla.
Även lönen såg annorlunda ut på den tiden. Som nyexaminerad tjänade man 900 kr i månaden och en lunch på sjukhuset kostade 2.50 kr, berättar Gunilla.
Som en hälsning till alla studenter som läser på programmet idag säger Margareta och Gunilla att det är ett fantastiskt bra, roligt och intressant yrke de har valt. Det är väldigt utvecklingsbart och det finns en mycket större bredd inom yrket nu för tiden än det fanns förr. Utbildningen är en utmärkt bra grund och i yrkeslivet finns det många olika områden att specialisera sig i.
Text: Johanna Gasslander