HOPE - ny enhet ger hopp för barn med cancer

This page in English

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn och ungdomar i Sverige. Sjukvården gör ett fantastiskt jobb och 80 % av barn med cancer överlever, men denna siffra har legat konstant de senaste 15 åren. HOPE:s vision är att alla barn ska överleva cancer.

Samarbete mellan stiftelsen Entrepreneurs for Good, Barncancerfonden, Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset har lett till att avdelningen HOPE (Hematologisk Onkologisk Prövningsenhet) invigts på Astrid Lindgrens barnsjukhus. "Hope är en viktig satsningen för att bota barn med cancer" säger Henrik Grönberg, professor inom cancerepidemiologi vid Karolinska Institutet. 

Initiativet till HOPE kommer från Johanna och Fredrik Malm, som startat stiftelsen Entrepreneurs for Good. Deras son Nelson var ett av de barn som drabbades av cancer när han var tre år gammal. Vid Astrid Lindgrens barnsjukhus gjorde man allt man kunde för att rädda honom, men till slut förlorade Nelson kampen mot sin cancer. 

Stödet till HOPE pågår under en uppstarts- och implementeringsfas på fem år, därefter är målet att HOPE ska vara självfinansierat. Fram tills dess behövs 25 miljoner kronor. Initiativtagarna har donerat 5 miljoner kronor.  

Den 26 september bjöds några av Sveriges entreprenörer och filantroper in till HOPE – ett samtal om barncancer, filantropi och hopp i Aula Medica på Karolinska Institutet. Det blev startskottet för insamlingskampanjen med målet att säkra HOPE:s finansiering för de kommande fem åren. Gåvor har strömmat in sedan kampanjstarten och hittills har 11,8 miljoner kronor samlats in totalt. Nu behövs 13,2 miljoner kronor till för att nå målet på 25 miljoner kronor.  

Vill du vara med och stödja HOPE?  Du kan ge din gåva direkt via webben. Det finns även andra sätt att ge en gåva till KIs forskning till exempel via bankgiro 5310-6217. Ange ditt namn och HOPE som referens.

Har du frågor kring projektet, läs "Frågor och svar om HOPE" eller kontakta Esther Edlundh-Rose.
Vill du veta hur det går på HOPE? Läs om personalens framsteg i HOPE-nytt.

Lyssna på Johanna Hoffstedt i en poddintervju om HOPE. Johanna är en av grundarna till stiftelsen Entrepreneurs for Good.

Läs och lyssna på den senaste tidens medieuppmärksamhet kring HOPE.

DonationGåvaGåvaSamverkan