HOPE – enhet för tidiga kliniska studier ger hopp för barn med cancer

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn och ungdomar i Sverige. Sjukvården gör ett fantastiskt jobb och 85 % av barn med cancer överlever, men det innebär att 15 % inte klarar sig. HOPE:s vision är att alla barn ska överleva cancer med god livskvalitet.

Samarbete mellan stiftelsen Entrepreneurs for Good, Barncancerfonden, Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset har lett till att avdelningen HOPE (Hematologisk Onkologisk Prövningsenhet) invigts på Astrid Lindgrens barnsjukhus. "HOPE är en viktig satsningen för att bota barn med cancer" säger Henrik Grönberg, professor inom cancerepidemiologi vid Karolinska Institutet.

Initiativet till HOPE kommer från Johanna och Fredrik Malm, som startat stiftelsen Entrepreneurs for Good. Deras son Nelson var ett av de barn som drabbades av cancer när han var tre år gammal. Vid Astrid Lindgrens barnsjukhus gjorde man allt man kunde för att rädda honom, men till slut förlorade Nelson kampen mot sin cancer.

Stödet till HOPE pågår under en uppstarts- och implementeringsfas på fem år, därefter är målet att HOPE ska vara självfinansierat. Fram tills dess behövs 25 miljoner kronor.

Den 26 september bjöds några av Sveriges entreprenörer och filantroper in till HOPE – ett samtal om barncancer, filantropi och hopp i Aula Medica på Karolinska Institutet. Det blev startskottet för insamlingskampanjen med målet att säkra HOPE:s finansiering för de kommande fem åren. Initiativtagarna har donerat 5 miljoner kronor och flera gåvor har strömmat in sedan kampanjstarten. Hittills har 12,5 miljoner kronor samlats in totalt. Nu behövs 12,5 miljoner kronor till för att nå målet på 25 miljoner kronor.

Vill du vara med och stödja HOPE? Du kan ge din gåva via Swish: 123 202 32 08 eller bankgiro 5310-6217. Ange ditt namn och HOPE som referens. Det finns även andra sätt att ge en gåva till KIs forskning .

Har du frågor kring projektet, läs "Frågor och svar om HOPE" eller kontakta Esther Edlundh-Rose på Development Office.