Postdoc- och docentprogram för kliniska forskare vid KI och Region Stockholm VT 2025

Forskningsrådet har beslutat att inrätta två program för att stimulera kliniska forskare att nå docentur för att därigenom säkerställa USV-enheternas akademiska ställning. Sista ansökningsdatum är 1 oktober 2024.

Ansök innan den 1 oktober 2024

  • Fyll i blanketten här 
  • Bifoga ett intyg från din närmaste chef i sjukvården som visar att din ansökan har stöd och att du kommer att beredas möjlighet att delta i docentprogrammet de angivna tiderna.

Kursdeltagarnas arbetstid ansvarar arbetsgivaren för och deltagarna erhåller ingen ersättning från kursen.

Postdocprogrammet riktar sig till nydisputerade kliniskt aktiva forskare med föreläsningar och övningar att skriva och bedöma forskningsansökningar, men även att nätverka med andra kliniska forskare och erhålla karriärstöd genom mentorsgrupper.

Docentprogrammet vänder sig till mer seniora kliniska forskare som står i begrepp att söka docentur. Det inriktas på regelverket och att komma igång med själva docenturansökan.

Vem kan söka?

Bägge programmen riktar sig till disputerade forskare anställda vid en USV-enhet inom Region Stockholm.
I mån av plats kan postdoc-programmet även acceptera doktorander med beslutad disputation senast i februari 2025. Postdoc-programmet kan acceptera deltagare med legitimationsutbildning som ännu inte är anställda vid en USV-enhet, men har ett skriftligt anställningslöfte från en verksamhetschef, t.ex. disputerade AT-läkare.
Antalet deltagare 50.

Docentprogrammet riktar sig till väletablerade kliniska forskare med tillsvidareanställning vid en USV-enhet inom Region Stockholm och som planerar att söka docentur inom 1-2 år.
Antal deltagare 30.

Forskare som söker bägge programmen kommer bara att antas till det ena.

Postdocprogrammet

Syfte och format

Postdoc-programmet syftar till att öka kursdeltagarnas förutsättning att etablera en självständig forskningslinje. En tonvikt för kursens avslutande del är att träna på att skriva och bedöma forskningsansökningar och EPN-ansökningar.

Lärandeaktiviteter

Kursen inleds med två dagar för att orientera om Karolinska Institutets och Region Stockholms olika infrastrukturer för forskning samt ge inspiration till nya studier och möjlighet att nätverka med andra forskare inom regionen. Första dagen avslutas med mentorsgrupper och en gemensam kursmiddag i mentorsgrupperna.

Kursdeltagarna ges under de inledande dagarna i hemuppgift att skriva en forskningsansökan som skall lämnas in efter 2 veckor. Efter två veckor fördelas inkomna ansökningar på prioriteringsgrupper bland kursdeltagarna. De två veckorna efter ”ansökans” deadline förväntas kursdeltagarna arbeta med att själva bedöma ansökningar och innan nästa kurstillfälle lämna in sina prioriteringar. Därefter träffas kursen på nytt och dagen ägnas åt prioriteringsmöte och att skriva yttrande. Efter avslutat prioriteringsmöte får de sökande diskutera med föredragande om gruppens bedömning.

Kursdeltagarna skall även skriva en forskningspersoninformation (eller presentera en aktuell) till en etikansökan, som lämnas in varefter man diskutera varandras texter i grupp. I kursen ingår en dag för att orientera om docenturansökans krav och regler.

När och var?

Kursen består av fem heldagar under vårterminen 2025 och ges i Karolinska Universitetssjukhusets lokaler i Solna.

  • 13 och 14 mars med mentorsmiddag 13 mars. 
  • 28 mars Hemarbete bedöma andras forskningsansökningar
  • 11 april Hemarbete skriva forskningspersoninformation
  • 16 maj avslutning 

Mellan träffarna förväntas deltagarna arbeta med att skriva och bedöma ansökningar. Minst ytterligare två heldagar kommer behövas för eget arbete.

Lärandemål

  • Kunna reflektera kring sin egen utveckling som klinisk forskare och lärare och kunna planera för vidare utveckling i enlighet med Karolinska Institutets krav för docentur.
  • Ge bättre förutsättningar för att skriva lyckade anslagsansökningar och få en fördjupad förståelse för hur prioriteringsarbetet går till. 
  • Känna till processen för etikprövning och kunna identifiera de etiska utmaningarna i det egna forskningsområdet.

Krav för godkänd kurs är 80 % aktivt deltagande i föreläsningar. Dessutom krävs att alla hemuppgifter slutförs inklusive bedömning av andra deltagares hemuppgifter.

Planerade hemuppgifter består av att:

  • Skriva en egen forskningsansökan.
  • Bedöma en grupp forskningsansökningar och medverka i prioriteringsmöte.
  • Skriva en forskningspersoninformation samt medverka i diskussionen om dessa.
  • För godkänd kurs krävs att dessa uppgifter lämnas in på utsatt tid.

Docentprogrammet

Syfte och format

Docentprogrammet syftar till att hjälpa väletablerade kliniska forskare att skriva och skicka in sin docenturansökan

Lärandemål

  • Kunna, utifrån givna ramar, utarbeta och granska relevanta delar av docenturansökan.

Lärandeaktiviteter

Två heldagar där den första omfattar regler och tips för att skriva en docenturansökan, samt komma igång med att fylla i sin meritportfölj. Dag två ägnas åt att följa upp arbetet med den egna ansökan och i grupp diskutera andra deltagares ansökan, samt en frågestund med representanter från docenturkommittén.

När och var?

Kursen består av två heldagar under vårterminen 2025 och ges i Karolinska Universitetssjukhusets lokaler i Solna.

  • 28 mars Hemarbete skriva utkast till egen meritportfölj. Förväntas ta minst två heldagar.
  • 9 maj Krav för godkänd kurs är aktivt deltagande i bägge kursdagarna samt att lämnat in ett första utkast av meritportföljen, inklusive delen ”planerad aktivitet”.

Urval

Postdocprogrammet

Om antalet behöriga sökande är stort kommer spridning mellan olika delar av Region Stockholm och olika USV-enheter att prioriteras. Till postdoc-programmet kommer forskare som nyligen disputerat att ges företräde framför de som bedöms ha mer nytta av till Docentprogrammet.

Sökande från USV-enheter med större behov (låg FoU-aktivitet) kommer att prioriteras. Prioritering mellan fler sökande inom samma USV-enhet kommer att göras med hjälp av USV-enhetens FoU-grupp.

Docentprogrammet

Om antalet behöriga sökande är stort kommer spridning mellan olika delar av region Stockholm och olika USV-enheter att prioriteras.  Sökande som ligger nära docenturansökan, baserat på information i ansökan, kommer att prioriteras. Prioritering mellan fler sökande inom samma USV-enhet kommer att göras med hjälp av USV-enhetens FoU-grupp.

Kursledare

Magnus Nordenskjöld, Stab FoU
Caroline Wachtler, Akademiskt primärvårdscentrum
Christina Sandlund, Akademiskt primärvårdscentrum
Marie Meeths, Tema Barn - ALB
Anders Kämpe, ME Klinisk Genetik och Genomik,