Glad sommar önskar Development Office

Vi på Development Office önskar alla våra KI-vänner en glad sommar och passar på att ge några semestertips för kropp och själ.

Solig bild på Aula medica med ett rött trähus framför och mycket grönska runtomkring.
Aula Medica i sommarskrud Foto: Lisa Bergenfelz

Professor Carl-Johan Sundberg menar att vi människor är bra på att svettas jämfört med andra däggdjur och ett kallt bad på sommaren kan vara bra för att få ner temperaturen lite. Var dock försiktig med kalla bad om du har hjärtproblem, likaså gäller när det kommer till bastubad.

För dig som är 50+ kan det vara bara att träna lårmusklerna lite extra för att hålla i gång kroppen och blodsockret. Uthållighetsträning som pågår under en längre tid orsakar varaktiga förändringar, bl.a aktivering av många gener i musklerna - med förbättrad ämnesomsättning och mindre inflammation som effekt. Fenomenet kallas epigenetisk påverkan.

Passa gärna på att ta några extra tupplurar isommar. Du kan läsa om varför i KI-forskaren John Axelssons artikel i The Conversation. Om du vill lära dig lite mer om hur camping kan hjälpa oss att bli mer morgonmänniskor kan du läsa denna artikel i TIME (från en av Johns Axelssons forskargrupps campingstudier). Är du nyfiken på hur t ex månen påverkar sömnen eller vill ha tips på hur du kan stödja din sömn kan du läsa Johns bok ”Sömnsmart” som släpps i slutet på sommaren.

Ett annat tips på sommarläsning är Frisk utan flum. Den är skriven av KI-forskaren Jessica Norrbom, årets folkbildare 2021, som givit ut flera populärvetenskapliga böcker om vad forskningen egentligen säger när det kommer till fysisk aktivitet och hälsa.

Till dig som föredrar poddar i hängmattan under sommaren vill vi tipsa om KI:s egna populärvetenskapliga podcast Medicinvetarna. Några av de senaste avsnitten tar bl. a upp ämnen som trivselvikt och fett, minnet och utmattningssyndrom.

Med det önskar vi på Development Office en glad sommar och passar också på att tacka alla er som visar intresse för Karolinska Institutet och till er som stöttar vår forskning.

Om du är intresserad att engagera dig för något av alla KI:s forskningsområden är du varmt välkommen att höra av dig till oss för vidare samtal. Under vecka 29-30 går det bra att kontakta oss på do@ki.se.