Fyra frågor till Nikoo Bazsefidpay

KI-alumnen Nikoo Bazsefidpay tog examen från tandläkarprogrammet 2008 och grundade sedan Tandläkare utan gränser där hon idag är ordförande. Hon har av Swea International utsetts till Årets Svenska Kvinna 2017.

Nikoo Bazsefidpay
Nikoo Bazsefidpay

 

KI-alumnen Nikoo Bazsefidpay tog examen från tandläkarprogrammet 2008 och grundade sedan Tandläkare utan gränser där hon idag är ordförande. Hon har av Swea International utsetts till Årets Svenska Kvinna 2017.

Vad gör du idag? Berätta lite om ditt arbete.

Jag jobbar deltid som assistant tandläkare på Käkkirurgiska kliniken i Jönköping och deltid som momentansvarig och klinisk handledare på avdelningen för käkkirurgi, på KI. Jag är också deltidsanställd som tandläkare på Försvarsmakten och är ordförande för Tandläkare utan gränser.

Jobben är väldigt olika. På käkkirurgiska kliniken jobbar jag kliniskt med kirurgi. Varje operation är rolig. Det är både en utmaning och något man känner igen. Arbetet på KI är helt annorlunda. Här kliver jag in i rollen som lärare och har ansvar för hundratals studenter. Det är spännande och roligt att se studenternas glädje och följa deras utveckling. Jobbet inom Försvarsmakten är också annorlunda, något helt annat än vad jag är van vid. Det är utvecklande men för andra sinnen. Min roll som ordförande i TLUG har byggt upp mig som människa. Det är inspirerande att få träffa så mycket människor över hela världen, att förvånas och inspireras av och det innebär hela tiden nya utmaningar.

Varför valde du KI?

Jag kommer från Stockholm och KI har ett bra rykte så det var ett självklart val.

Varför startade du Tandläkare utan gränser?

När jag tog examen 2008 bestämde jag mig för att jag ville förverkliga en av mina stora drömmar, att resa ut och jobba som volontär. Vid det här tillfället hittade jag ingen svensk organisation som skickade tandläkare. Istället hittade jag en dansk organisation och valde att åka med dem till Filippinerna. Sedan bestämde jag mig för att starta en egen organisation i Sverige eftersom jag tänkte att det måste finnas fler än jag som vill jobba som volontär. Jag vände mig i första hand till studierektorn på KI och fick hjälp att komma i kontakt med fler som var intresserade av att engagera sig. Vi satte ihop en styrelse och har sedan dess arbetat med organisationen. Jag har varit ordförande i TLUG sedan 2009 och har varit ute och jobbat som volontär vid flera tillfällen. Just nu skickar vi volontärer till Zimbabwe, Nepal, Tanzania och snart Etiopien.

Vad har du för råd till studenter som snart tar examen från tandläkarprogrammet?

Våga drömma stort! Lev efter mottot ”ingenting är omöjligt”. Det finns ingen annan än du själv som sätter spärrar för vad du kan göra. Njut av ditt yrke, för att det är väldigt roligt och tänk utanför boxen.

 

JL
Innehållsgranskare:
Jelaine Legaspi
2022-05-19