Bakom kulisserna på Nobelpriset i medicin

Rektor Annika Östman Wernerson bjöd, dagen efter att Nobelpristagarna i fysiologi eller medicin annonserats, in ett urval av KI-vänner och donatorer till en lunch på tema ”Nobelpriset bakom kulisserna”. Nobelförsamlingens sekreterare professor Thomas Perlmann berättade anekdoter ur Nobelprisets historia vid det stora sammanträdesbordet i Nobel Forums sessionssal och efteråt serverades lunch i Nobel Forum.

Solna exteriör, Nobel forum Foto: Stefan Zimmerman

Nobelpriset i medicin är inte bara KI:s stora stolthet utan också en ständig källa till nyfikenhet. Hur går det egentligen till att utse pristagare? Vilka är de som väljer? Och väljer Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet alltid rätt kandidat? Allt detta och mycket mer fick en liten skara KI-vänner reda på när rektor Annika Östman Wernerson bjöd in till lunch i Nobel Forum, passande nog dagen efter att årets pristagare hade tillkännagivits. Gästerna satt vid det stora runda sammanträdesrummet i Nobel Forums hjärta och fick se valurnan och domarklubban som används vid sammanträdet när pristagarna utses. Klubban, som är snidad av en tidigare sekreterare i Nobelförsamlingen och KI-professor ryktas vara tillverkad av en vrakbit från regalskeppet Vasa.

Nobelförsamlingens och Nobelkommitténs sekreterare, professor Thomas Perlmann, guidade gästerna genom Nobelhistorien och berättade bland annat hur de flesta pristagare reagerar när Thomas ringer dem och meddelar att de är årets pristagare[1]. Under den efterföljande lunchen som serverades i matsalen i Nobel Forum, där gästerna bjöds på gulbeta, lax och chokladpralin, fortsatte Thomas berätta om mer och mindre lyckade Nobelpris samt vilken upptäckt som borde ha belönats men där forskaren tyvärr hann avlida innan kommittén var färdiga med sitt arbete. Precis som alla andra Nobelpris kan medicinpriset inte delas ut postumt, även om ett sällsynt undantag har gjorts.

Thomas avslutade med att berätta om årets Nobelpris och pristagare och gästerna lämnade förhoppningsvis Nobel Forum både, mätta, inspirerade och mer kunniga om mRNA och vaccinutveckling. Development Office vill tacka rektor, Thomas Perlmann och Ann-Mari Dumanski från Nobelförsamlingen samt givetvis alla KI-vänner som närvarade för en mycket trevlig lunch.

[1] De flesta är först irriterade över att bli väckta men ilskan går snabbt över i total förvåning och glädje.

Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin

Nobelpriset i fysiologi eller medicin för år 2023 tilldelas forskarna Katalin Karikó och Drew Weissman för deras enastående bidrag till utvecklingen av effektiva mRNA-vacciner. Deras banbrytande upptäckter har varit avgörande i skapandet av effektiva vacciner mot COVID-19, som understryker en ovärderlig världsomspännande bedrift i kampen mot pandemin.

Karikó och Weissman revolutionerade vår förståelse av hur mRNA interagerar med vårt immunsystem, möjliggörande en aldrig tidigare skådad hastighet i utvecklingen av dessa livräddande vacciner. Denna nya teknologi erbjuder inte bara flexibilitet och snabbhet i vaccinproduktion, den öppnar även dörren till utvecklingen av liknande vacciner mot andra infektionssjukdomar. Dessutom kan framtiden innebära att mRNA-tekniken används för att administrera terapeutiska proteiner och behandla olika former av cancer.

Camilla Sjögren
2023-10-05