Ta del av Nobel Calling Stockholm 2021 på Karolinska Institutet

I oktober varje år tillkännages vilka forskare som ska tilldelas de olika Nobelpriset – och först ut är alltid Nobelpriset i fysiologi eller medicin. I samband med offentliggörandena bjuder Nobel Prize Museum, i samarbete med bland andra Karolinska Institutet, på inspirerande event och lärorika möten i kunskapens anda. Här är en sammanställning av våra föreläsningar och samtal inom ramen för Nobel Calling Stockholm 2021.

Porträtt av Tobias Alfvén. Foto: Andreas Andersson.
Tobias Alfvén. Foto: Andreas Andersson

Klimat- och miljöförändringar och barns hälsa – idag och imorgon

Frukostföreläsning, ägde rum måndag 4 oktober, Nobel Prize Museum, Stortorget 2, Gamla Stan.

Med avstamp i Förenta nationernas klimatpanel (IPCC) senaste rapport sammanfattar och diskuterar Line Gordon och Tobias Alfvén kunskapsläget kring klimat- och miljöförändringar och vad vi vet om hur detta påverkar barn idag och imorgon.

Detta frukostsamtal arrangerades av Karolinska Institutet och Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.

Porträtt av Helene Rundqvist
Helene Rundqvist. Foto: Stefan Zimmerman

Hur kan träning minska risken att få cancer?

Digitalt frukostsamtal, sändes tisdag 5 oktober

I detta livestreamade samtal får du ta del av lärdomar och det aktuella kunskapsläget för hur celler, syre och träning hänger ihop, med Helene Rundqvist, forskare vid institutionen för laboratoriemedicin, Karolinska Institutet.

När vi tränar får vi inte bara bättre syreupptagningsförmåga och starkare muskler, i stort sett alla organ påverkas på något sätt. Därför finns flera möjliga förklaringar till den cancerhämmande effekten som man har sett hos fysiskt aktiva personer.

Samtalet leds av Cecilia Odlind, chefredaktör för tidningen Medicinsk Vetenskap och programledare för KI:s populärvetenskapliga podcast Medicinvetarna.

Se samtalet i efterhand

Tand omringad av ikoner för sjukvård, digitalisering mm. I bakgrund syns en läkare och tandinstrument.
Foto: Getty Images

Kan vi utrota karies och tandlossning?

Digitalt forskarsamtal och invigning, ägde rum onsdag den 6 oktober.

Hur kan vi skapa en mer jämlik munhälsovård i Sverige? Karolinska Institutet inviger en ny tandläkarmottagning för allmänheten och bjuder samtidigt in till ett forskarsamtal om framtidens tandvård.

I Flemingsberg öppnar Karolinska Institutet (KI) en ny tandläkarmottagning för allmänheten och bjuder in Stockholmarna till digital invigning. Till universitetstandvårdens nya lärarklinik välkomnas patienter som önskar bli väl omhändertagna av tandläkare som har nära till forskningen.

Johan Lundström, luktforskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap. Foto: Andreas Andersson.
Johan Lundström. Foto: Andreas Andersson

Hur funkar luktsinnet?

Digitalt frukostsamtal, sändes torsdag 7 oktober.

Kan människor känna doften av rädsla? Ålder? Sjukdom? Ja, enligt forskaren Johan Lundström, forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet, som förklarar varför försämrat luktsinne är kopplat till ökad risk för olika sjukdomar. Han berättar också hur man kan träna luktsinnet om det försämrats eller försvunnit i samband med sjukdom som covid-19.

Samtalet leds av Cecilia Odlind, chefredaktör för tidningen Medicinsk Vetenskap och programledare för KI:s populärvetenskapliga podcast Medicinvetarna.

Se samtalet i efterhand

Kontakt

Johanna Bylund

Kommunikatör
Dekorativ bild.
JB
Innehållsansvarig:
2022-05-25