Ta del av Nobel Calling Stockholm 2020 på Karolinska Institutet

I oktober varje år tillkännages vilka forskare som ska tilldelas de olika Nobelpriset – och först ut är alltid Nobelpriset i fysiologi eller medicin. I samband med offentliggörandena bjuder Nobel Prize Museum, i samarbete med bland andra Karolinska Institutet, på inspirerande event och lärorika möten i kunskapens anda. Här är en sammanställning av våra föreläsningar och samtal inom ramen för Nobel Calling Stockholm 2020.

Susanne Gabrielsson, portrait.
Susanne Gabrielsson. Foto: Stefan Zimmerman

Exosomer – kroppens naturliga budbärare i kampen mot cancer och för vaccinutveckling

Digital föreläsning, sändes måndag 5 oktober. 

Susanne Gabrielsson, pionjär inom exosom-forskning, berättar vilka möjligheter kunskap om exosomer kan erbjuda i kliniska tillämpningar. I en dialog med Hanna Karlsson, ordförande i KI:s råd för miljö och hållbar utveckling, visas även hur forskningen kopplar till Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling.

Exosomer är membranbubblor i nanostorlek som utsöndras av kroppens celler. Exosomer från friska celler är livsviktiga budbärare – små paket med avsändare, innehåll och adresslapp. Ny kunskap gör att vi kan förstå varifrån de kommer, vart de är på väg och deras funktion. Exosomer från sjuka celler kan sprida inflammation i kroppen, utnyttjas av virus eller stänga av kroppens immunförsvar och bidra till metastaser. En spännande möjlighet är att utnyttja dem för att utveckla nya vacciner, cancerbehandlingar eller att upptäcka sjukdom tidigt.

Grundforskning om immunförsvaret och klinisk forskning i patienter bidrar till det globala målet nummer tre om god hälsa och välbefinnande, men även flera andra mål.

Susanne Gabrielsson är professor i immunologi vid Karolinska Institutet. Hennes forskargrupp har bland annat upptäckt exosomer i bröstmjölk och i sköljvätska från lungorna.

En film från föreläsningen finns tillgänglig på YouTube

Frukostsamtal: Vad har vi lärt oss om covid-19?

Ett nytt virus för människan, sars-cov-2, som orsakar sjukdomen covid-19, har på rekordfart spridit sig över världen och dödat långt över en halv miljon människor. Vi får dagligen ny information om viruset och sjukdomsförloppet. Det blir allt tydligare att detta virus ger extremt olika symptombild hos olika personer, alltifrån mycket allvarliga, till milda, till inga påvisbara symptom alls. Men även de sociala konsekvenserna av pandemin har drabbat människor olika hårt.

Jan Albert. Foto: Martin Stenmark

Kunskapsläget nu

Digitalt samtal, sändes tisdag 6 oktober.

I detta livestreamade samtal får du ta del av lärdomar och en uppdatering om det aktuella kunskapsläget för covid-19, med professor Jan Albert. Han har under våren 2020 hjälpt svenska folket att förstå mer om nya coronaviruset.

Jan Albert är professor i smittskydd. Han leder Karolinska Institutets covid-19-grupp som består av åtta experter inom områden som virologi, immunologi, infektionssjukdomar och smittskydd. 

Detta samtal finns inte sparat som film. Förslag: Lyssna istället på ett samtal med Jan Albert i podden Medicinveterna, inspelat hösten 2020. 

Gunilla Karlsson Hedestam. Foto: Ulf Sirborn

Antikroppssvar och vaccin

Digitalt samtal, sändes torsdag 8 oktober.

I detta livestreamade samtal fokuserar vi på antikroppssvar och vaccin för covid-19. Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi, reder ut begreppen.

Bland annat kommer hon att prata om hur immunförsvaret skiljer sig åt mellan olika personer. Alla som drabbas av covid-19 producerar till exempel inte mätbara antikroppar och de antikroppar som binder sars-cov-2 är också olika. Målet med vaccination är att producera så kallade neutraliserade antikroppar, som blockerar virusets förmåga att infektera nya målceller i kroppen.  

En film av samtalet finns tillgänglig på YouTube

Porträtt av Cecilia Odlind
Cecilia Odlind. Foto: Peter Andréasson

Samtalen leds av Cecilia Odlind, chefredaktör för tidningen Medicinsk Vetenskap och programledare för KI:s populärvetenskapliga podcast Medicinvetarna.

Olof Ljungström. Foto: Gunnar Ask

Hur Nobelpriset formade Karolinska Institutet

Digital föreläsning, sändes torsdag 8 oktober.

En föreläsning som förtydligar kopplingarna mellan Nobelpriset i fysiologi eller medicin och Karolinska Institutets forskningsorganisation historiskt och idag.

Det vi idag ser som Karolinska Institutet kan inte förklaras utan att förstå hur Nobelprisuppgiften förändrade organisationen och dess kärnverksamhet. Föreläsningen förtydligar kopplingarna mellan Nobelpriset i fysiologi eller medicin och Nobelinstitutet som idag utvecklats till egna prekliniska (forsknings) institutioner vid KI, samt hur dessa kan avspeglas i dagens forskningsorganisation.

Föreläsare: Olof Ljungström, docent i idéhistoria, med medicin- och vetenskapshistoria som huvudfokus

Den här föreläsningen finns inte tillgänglig i efterhand. Förslag: Lyssna istället på en intervju med Olof Ljungström i podden Medicinveterna på temat medicinsk forskning på 1800-talet.

Porträtt av en äldre dam som tittar ut genom ett fönster.
Foto: Sofia Peterberg Åden

Fokus på åldrandet i unikt möte mellan konst och vetenskap

Forskning om åldrande och hälsa presenterat på nya sätt av Aging Research Center (ARC) i samarbete med Fotoskolan STHLM. Ta del av utställning, föreläsning och film, tillgängliga i digital form.

Hösten 2019 fick fotostudenter på Fotoskolan STHLM i uppdrag att tolka delar av den forskning som bedrivs på ARC. Det gjordes genom att studenterna tog del av föreläsningar och samtalade med forskare på ARC för att sedan ge sig ut och själva porträttera äldre personer runt om i Sverige.

Bilderna resulterade bland annat i en öppen utställning på Folkuniversitetet i Stockholm i februari 2020 och en kort dokumentärfilm. Samarbetet var dels ett exempel på hur forskning och konst kan mötas och berika varandra, dels ett exempel på hur forskning kan kommunicera utanför akademins väggar och nå allmänheten i nya former.

ARC är ett samarbete mellan KI och Stockholms universitet.

Digital utställning, föreläsning och dokumentärfilm finns fortfarande tillgängligt online

Kontakt

Johanna Bylund

Kommunikatör
MS
Innehållsgranskare:
2023-06-19