Nyheter och evenemang

Nyheter och föreläsningar som Kulturrådet organiserar.

Boken  Vetenskap och Vård. Karolinska Sjukhuset 1940-2018
Boken Vetenskap och Vård. Karolinska Sjukhuset 1940-2018 Foto: Helena Ek

Nyutgiven bok. Kulturrådet och WikiKS initiativtagare

Vetenskap  och Vård. Karolinska Sjukhuset 1940-2018
Ny bok initierad av Kulturrådet genom WikiKS

Denne nyutkomna bok om ” Vetenskap och Vård. Karolinska Sjukhuset 1940-2018”  om vårt Nationalsjukhus som blev kommunalt Universitetssjukhus för 50 år sedan,  berättar också historien kring Karolinska Institutets kliniska forskning (och undervisning) som i huvudsak bedrivits på KS, med en rad spektakulära upptäckter och uppfinningar för den globala läkekonsten. För 5-6 år sedan inrättade KIs Kulturråd historiearbetsgruppen WikiKS för att ”rädda” gamla KS (GKS)  historia till eftervärlden inför flytten till NKS 2018.

WikiKS består av prof em  Bertil Hamberg, Håkan Eriksson, Jan Lindsten, Torgny Svenberg, Björn Wiklund, undertecknad Ingemar Ernberg (ordf till 2019, sedan Bolinder), samt Gunilla Bolinder och Olof Ljungström (MHK).  Inledningsvis samlades allt material in på hemsidan wikiKS.se (som fortfarande är öppen och mycket innehållsrik) , med ett otal bidrag från verksamma vid GKS.

Hemsidor kommer och går så för knappt två år sedan bestämde vi oss för att göra en populär bok i ämnet med hemsidans material som utgångspunkt. Skickliga nydisputerade idehistorikern Helena Ek åtog sig uppdraget och vi skaffade fram  nödvändig finansiering och WikiKS-gruppen fungerade som redaktion. Förnämlige bokmakaren Lars Paulsrud anlitades för lay-outen - han har gjort många av Hagströmer-bibliotekets böcker med bl a Ove Hagelin.

Boken är tillgänglig genom  internetbokhandeln (Adlibris, Bokus, Amazon) för  130-140 kr.  Förlaget  säljer den för 100kr/st men om den skall postas tillkommer porto och då blir det inte billigare.

Bokens namn: Vetenskap och Vård. Karolinska Sjukhuset 1940-2018.

Huvudförfattare: Helena Ek

Publicerad hos: Boktjänst. Tillginglig I Internetbokhandel: Adlibris, Bokua, Amazon

Pris: 130 -140 kr

Beskriv vad boken handlar om (så lättläst som möjligt)?
Boken vill på ett lättförståeligt sätt förmedla historien om Karolinska Sjukhuset och dess medarbetare. Under sjukhusets dryga 75 verksamhetsår har det utvecklats till ett modernt akademiskt undervisningssjukhus med stor betydelse för hälso- och sjukvårdens utveckling både i Sverige och internationellt.

För vem är den viktig och påverkar?
Vid KS har mängder av stora upptäckter och uppfinningar gjorts genom åren, såsom gamma-kniven, inopererad pacemaker, angiografin, förebyggande av plötslig spädbarnsdöd och mitokondriesjukdomarna. Den riktar sig såväl allmänheten som Sjukhusets och KIs medarbetare, alumni ich studenter.

Varför är den viktig?
KS moderna historia fram till flytten till NKS är mycket av svensk Universitetssjukkvårds historia. KS har haft en mycket stor betydelse och var från början samorganiserat med KI som statligt Universitetssjukhus – ett Natioalsjukhus – men kommunaliserades för 50 år sedan.

När är release datum?
Första releasen har ägt rum 28/4 via Zoom med redaktionen och författaren. När Corinarestriktionerna så medger planeras för ett fysiskt releaseparty i gamla KS lokaler.

Hur kommer det ske (seminarie, event m.m.)?
Genom en presentation av bok och av huvudförfattaren, samt något tilltugg.

Föreläsningar och seminarier