Boken Vår barnläkarbok

En heltäckande bibel för dagens småbarnsfamiljer. Över 300 sidor samlad kunskap, skriven av två av Sveriges mest erfarna läkare, med råd och stöd för oroliga föräldrar.

Vad gör jag när bebisen inte vill äta? Vad är tredagarsfeber? Hur tar man bort en fästing? Hur upptäcker man autism? Måste jag vaccinera mitt barn? Hur farliga är studsmattor?

Föräldraskapet är fullt av prövningar och allra svårast är det när barnen blir sjuka. Hugo Lagercrantz och Salomon Schulman, två av Sveriges främsta barnläkare, har träffat många oroliga föräldrar genom åren. I Vår barnläkarbok förmedlar de med både humor och värme sina kloka råd till dagens småbarnsföräldrar.

Vår barnläkarbok är skriven på ett lättillgängligt språk men vilar på trygg vetenskaplig grund. Över 300 sidor gedigen kunskap ryms i detta nya standardverk inom barnhälsa. Till Vår barnläkarbok kan du återvända gång på gång, under barnets hela uppväxt.

Bokens första del behandlar barnets utveckling, från livmodern till puberteten. Fostrets utveckling beskrivs ingående, liksom viktiga milstolpar under uppväxten. Vi får veta hur en barnläkarundersökning går till och om det spelar någon roll om barnet åker framåt eller bakåt i vagnen. Hur skapar man en bra sovritual? Är tv-tittande är skadligt för barn?

Bokens andra del innehåller ett överskådligt symtomschema, detaljerade sjukdomsbeskrivningar och råd om hur den vuxne ska agera, både vid sjukdomsfall och i förebyggande syfte. Hur gör jag för att lindra spädbarnskolik? Hur botar man borrelia? Och hur får jag mitt barn att ta penicillin?

Bokens tredje del beskriver i text och bild hur du ska agera vid akuta tillstånd som skador, olycksfall och förgiftningar. Här finns också en lista över farliga och frätande produkter.

I slutet av boken finns ett kapitel om vaccinationer, en uppslagsdel med adresser till föräldrasajter och patientföreningar, ytterligare lästips samt ett innehållsregister.

Vår barnläkarbok är rikt illustrerad i färg. Rebecka Lagercrantz har målat akvarellerna och Annika Röhl svarar för de medicinska illustrationerna.

Hugo Lagercrantz är överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus och Salomon Schulman är barnläkare och barnpsykiater i Lund.

Fakta om boken

Bokens titel: Vår barnläkarbok

Författare: Hugo Lagercrantz, Salomon Schulman

ISBN 9789185565153
Utgivningdatum: november 2009
Sidor: 330

Boken finns även som e-bok: ISBN 9789185565641

MS
Innehållsgranskare:
2023-05-16