Boken Magen

​​​​​​​En bok om magen, maten och bakterierna av Sveriges främsta forskare. När magen inte sköter sig är det troligen bakterierna som hamnat i obalans. Vi har omkring ett kilo bakterier i magen och tarmarna – eller 100 miljarder bakterier per milliliter.

De flesta är våra vänner, de ser till att vi får ut näring av maten vi äter och de skyddar oss. Men om balansen i denna tarmflora störs ökar risken för att fientliga bakterier får fäste. Det är då alla de nerver vi har i magen och tarmen rapporterar att något är fel, och vi blir medvetna, ja ofta helt upptagna av tillståndet i magen. Den är en central och nästan outforskad del av vår kropp.

Några ledande forskare och läkare inom olika specialiteter skriver om vad vi vet om magen idag, om bakteriernas roll, om maten vi äter. Har vi alla olika uppsättningar gener som gör att vi behöver olika sorts mat? Kan en diet passa mig men inte dig?

De skriver också om sjukdomar som Crohns sjukdom, ulcerös kolit, celiaki och laktosintolerans, liksom om ballongmagar och fetma.

Denna titel är en del av vår serie Karolinska Institutets forskare skriver, som främst vänder sig till drabbade och deras anhöriga, men också till dem som är särskilt intresserade. Det finns böcker om: Alzheimer, Bröstcancer, Njurarna, Prostatacancer, Diabetes, Dyslexi, Multipel Skleros, Magen, Melanom, Hörseln och Reumatism.

Fakta om boken

Bokens titel: Magen – Bakterier, buller och brak

Författare: Peter Benno, Ingemar Ernberg, Tore Midtvedt, Roland Möllby, Elisabeth Norin, Torgny Svenberg

ISBN 9789185565498
Utgivningsdatum: juni 2012
Sidor: 144

Boken finns som e-bok: ISBN 9789185565563

MS
Innehållsgranskare:
2024-05-21