SweMaMi - Vanliga frågor

Hur gör jag för att vara med?

Du påbörjar ditt deltagande i studien genom att svara på första enkäten. Du behöver inte registrera dig någon annanstans. När vi har tagit emot enkäten så skickar vi provtagningsmaterialet via posten.

Om jag har bestämt mig för att delta, kan jag sedan ångra mig?

Självklart kan du närsomhelst dra tillbaka ditt medgivande utan att ange varför. Det gör du genom att maila oss på swemami@mtc.ki.se eller 072-2187905.

Jag har fått komplikationer och vill inte bli kontaktad av er, hur ska jag göra?

Att vara gravid och föda barn kan vara en omtumlade tid och mycket kan hända. Tyvärr har vi inte tillgång till din journal och kan därför inte följa din graviditet och förlossning. Om du inte vill att vi skickar fler brev så var vänlig och kontakta oss på swemami@mtc.ki.se eller 072-2187905.

Gör det ont att ta proverna?

Nej, inte alls. Salivprovet tas genom att spotta i ett rör. Vaginalprovet tas med en mjuk tops och bara någon centimeter in i slidan. Det brukar kännas mindre än att sätta in en vanlig tampong. Avföring räcker oftast att ta från toalettpappret eftersom det är en så liten mängd som behövs.

Kan jag få ut personliga resultat från studien?

Vi kommer inte kunna rapportera personliga resultat från studien. En anledning till detta är att vi inte ännu vet vad som avgör ett "bra" eller "dåligt" resultat – att avgöra detta är ett av huvudmålen i SweMaMi.
När vi har studieresultat på gruppnivån så kommer vi däremot publicera dem på vår hemsida och i vetenskapliga tidskrifter.

Finns det någon risk för mig eller mitt barn om jag deltar?

Det finns inga kända risker för varken dig eller din bebis. Provtagningen kan kännas obekväm eller obehaglig en kort stund men det är snabbt övergående.

Jag är i graviditetsvecka 5 - 9, är det för tidigt för mig att delta?

Du kan redan vid väldigt tidig graviditet svara på den första enkäten men det första provtagningskitet kommer att skickas till dig när du är omkring graviditetsvecka 10.

Jag äter mediciner, kan jag får vara med ändå?

Att du äter medicin, hindrar inte att du kan vara med i SweMaMi. När du svarar på enkäterna kommer du att få ange vilka mediciner du tar.

När kommer de första forskningsresultaten finnas tillgängliga?

Förhoppningen är att många av er väljer att delta, och då kommer vi om ett och ett halvt år ha de första resultaten klara att presentera på vår hemsida. SweMaMi-projektet kommer dock pågå under minst fem år och vi kommer att kontinuerligt uppdatera hemsidan med resultat och publikationer.

Jag har fler frågor, hur kan jag kontakta er?

Har du frågor eller funderingar är du välkommen att maila oss på swemami@mtc.ki.se alternativt ringa på vår studietelefon 072-2187905.