Populärvetenskapligt om MBB:s forskning
Vill du veta mer om forskningen på institutionen för medicinsk biokemi och biofysik? Här hittar du några populärvetenskapliga artiklar där våra forskare berättar om sin forskning.
Podcast: Vad gör alla celler?
I kroppen finns tusentals olika slags celler som står för olika funktioner. Många av dem är faktiskt inte kända ännu. I KI:s podcast Medicinvetarna berättar Sten Linnarsson om ett stort kartläggningsprojekt som ska leda fram till en atlas över alla kroppens celler.
Lyssna på avsnittet "Medicinvetarna #26: Vad gör alla celler?"
Hopp i sikte vid fruktad sjukdom
På kort tid har kunskapen om den neuromuskulära sjukdomen ALS ökat dramatiskt. Nu hoppas forskare och läkare på nya behandlingar som är på väg och för första gången talar man om att kunna stoppa sjukdomen inom överskådlig framtid.
Hopp i sikte vid fruktad sjukdom
Konsten att vika DNA
DNA-origami handlar om hur DNA kan användas som byggmaterial för konstruktioner i nanoskala. Björn Högberg har förbättrat denna teknik och använder den till både grundforskning och utveckling av kliniska applikationer.
Nu får vi stenkoll på alla våra celler
Enligt de senaste uppskattningarna består människan av 37 biljoner celler. I det internationella initiativet Human Cell Atlas vill forskare kartlägga varenda celltyp i hela kroppen. Sten Linnarsson vid Karolinska Institutet deltar i projektet.
Nu får vi stenkoll på alla våra celler
Selen – giftet vi inte kan vara utan
Ett sällsynt spårämne från berggrunden visade sig vara en förutsättning för mänskligt liv. Sedan upptäckten av selen för 200 år sedan har forskare försökt förstå mer.
Selen – giftet vi inte kan vara utan
På jakt efter obesvarade frågor
Glada människor jobbar bättre, tror Óskar Fernández-Capetillo som tycker forskning ska vara roligt. På köpet hoppas han kunna hjälpa patienter med både cancer och ALS. Möt professorn som undviker att blir kär i sina projekt – men älskar forskning.
På jakt efter obesvarade frågor
Framsteg i utvecklingen av regenerativa stommar
Molly M Stevens, professor i biomaterial och regenerativa sjukdomar vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, leder den nya avdelningen för biomaterial och regenerativ medicin vid KI. Genom att förena djupa kunskaper inom materialvetenskap och biologi utvecklar hennes forskning nya tekniker för att reparera kroppen.
Framsteg i utvecklingen av regenerativa stommar
Molly Stevens: ”Vi kan göra plåster för hjärtat”
Molly Stevens: ”Vi kan göra plåster för hjärtat”
Svängningar i cellernas kalciumnivå
Som doktorand upptäckte Per Uhlén, professor i dynamisk avbildning av intracellulär signalering vid institutionen för biokemi och biofysik, att kalciumkoncentrationen i celler kan svänga med en viss frekvens – ungefär som en radiosignal. Nu försöker han förstå betydelsen av dessa signaler, för den friska människan och vid sjukdom.
Svängningar i cellernas kalciumnivå
Han vill hitta sårbarheten hos cancer
Jiří Bártek, professor i cancerbiologi vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, forskar om de kontrollsystem som övervakar celldelningen i våra kroppar.
Han vill hitta sårbarheten hos cancer
Gränsöverskridande cancerforskning
Drömmen om att forska fram nya behandlingsmetoder mot cancer föddes när Thomas Helleday som tonåring tog sommarjobb som sjukvårdsbiträde på Danderyds sjukhus. Han hamnade på hematologiavdelningen, där många patienter var svårt sjuka och döende i leukemi.
Gränsöverskridande cancerforskning
Proteomikens Google
Så kallade pathways, signaleringsvägar, är ett välkänt begrepp inom den biologiska forskningen och har nu även blivit det inom proteinforskningen för att förklara viktiga skeenden.
Ny inflammationsforskning ökar möjlighet till behandling
De explosionsartade framstegen inom genteknologin har bidragit till möjligheterna att identifiera de molekylära mekanismerna i komplexa inflammatoriska sjukdomar. Dessa orsakas till omkring 60 procent av genetiska faktorer och till cirka 40 procent av miljöfaktorer. Kunskapen om vilka faktorer i miljön som triggar den inflammatoriska processen är begränsad, däremot vet man betydligt mer om den bakomliggande genetiken.
Ny inflammationsforskning ökar möjlighet till behandling
Ny forskning ger hopp om bot
Kunskapsexplosionen inom Parkinson har resulterat i bättre djurmodeller, snabbare testsystem och nya möjliga behandlingar. Forskarna har därför gott hopp om att kunna finna en bot mot sjukdomen.