Forskning vid Health Economics and Policy Research Group
I forskargruppen Health Economics and Policy bedriver vi forskning om hur resurser används för att bidra till en effektiv vård och förbättrad hälsa. Forskningsområdet kännetecknas av tillämpning av ekonomiska teorier och metoder inom hälso- och sjukvården. Med hjälp av framförallt register svarar vi på frågor om effektivitet och jämlikhet, analyserar effekter av reformer inom sjukvården, samt jämför vårdgivare och sjukvårdssystem. Nedan hittar du information om våra forskningsprojekt.
Digitala vårdbesök – fördelning, innehåll och effekter
I det här projektet undersöker vi avlastningseffekterna av digitala besök, men också hur besöken fördelar sig och innehållet i vården.

Digitala vårdbesök – fördelning, innehåll och effekter
Vem använder digital vård? Ersätter den vård som bedrivs på plats? Vilka är konsekvenserna för kostnader och hälsoutfall? Vi analyserar dessa frågor i ett stort projekt om digital vård.
Uppföljning av förändringsarbete och reformer i Region Stockholm
Vi har ett kontinuerligt samarbete med Region Stockholm och bedriver uppdragsforskning genom Centrum för hälsoekonomi, informatik och sjukvårdsforskning (CHIS). Vi genomför hälsoekonomiska uppföljningar och bidrar med beslutstöd och metodexpertis. Nedan presenterar vi några av våra projekt.

Hälsoekonomiska utvärderingar
Forskargruppen bedriver forskning avseende metodutveckling och applikation av metoder inom hälsoekonomiska utvärderingar.

Hälsoekonomiskt stöd inom Nationellt system för kunskapsstyrning
Inom vårt arbete på Centrum för hälsoekonomi, informatik och sjukvårdsforskning (CHIS) vid Region Stockholm stöttar vi regionens arbete inom Nationellt system för kunskapsstyrning med hälsoekonomisk kompetens.

Uppföljning av Diagnostiskt Centrum vid Södertälje sjukhus
Vi genomför en hälsoekonomisk uppföljning av projektet Diagnostiskt centrum - en åtgärd för tidig upptäckt av cancer och andra allvarliga sjukdomar.
Doktorandprojekt
Forskargruppen har för närvarande tre doktorander. Vi forskar på hälso- och sjukvårdens produktivitet, effektivitet och jämlikhet i Sverige och andra länder. Nedan presenterar vi våra olika projekt.

Digitalisering, valfrihet och kvalitet inom primärvården

Vårdvalsreformerna och socioekonomisk fördelning av primärvården i Sverige

Hälsoekonomiska konsekvenser av förändringar av akuta vårdvägar
Internationella jämförelser - Norden och Europa
I flera projekt jämför vi kostnader, effektivitet och utfall mellan sjukhus i olika europeiska länder. Projektet EuroHOPE (European Health Care Outcomes, Performance and Efficiency) pågick år 2010-2014. År 2015 fick EuroHOPE en fortsättning genom BRIDGE Health (BRidging Information and Data Generation for Evidence-based Health policy and research). Båda projekten finansieras av EU-kommissionen.

NORCHER
NORCHER-projektet utvecklar, implementerar, utvärderar samt att informerar intressenter om modeller för sjukvårdstjänster som leder till jämlik vård, hög kvalitet och kostnadseffektivitet.

BRIDGE Health
Projektet BRIDGE Health syftar till att förbereda förändringen mot ett mer hållbart och integrerat hälsoinformatikssystem inom EU.
Avslutade projekt
Här hittar du information om våra avslutade projekt. Under varje projekt finns också länkar till projektrapporter och vetenskapliga publikationer.

EuroHOPE - ett europeiskt samarbetsprojekt
EuroHOPE är ett EU-finansierat projekt där kvalitet och kostnader för sjukhusvård i sju europeiska länder jämförs.

Uppföljning av tillgänglighet, produktivitet och jämlikhet inom vårdval Stockholm
Här finns länkar till alla våra rapporter inom uppdraget att följa upp tillgänglighet, produktivitet och jämlikhet inom vårdval husläkarverksamhet i Stockholms län.

Jämlikhetsaspekter och vårdval: samarbete med Vårdanalys
I samarbete med Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har vi genomfört uppföljning av jämlikhetsaspekter i samband med vårdval höft, knä och primärvård i fyra landsting.

Hälsoekonomiska konsekvenser beslutsstöd ambulansverksamhet
Hälsoekonomiska konsekvenser av beslutsstöd och förändringar av ambulanstransporter inom Stockholms läns landsting.

Nordic Hospital Comparison Study Group (NHCSG)
Mätning och analys av de nordiska akutsjukhusens kostnader, prestationer, produktivitet och kvalitet.

Vårdutnyttjande, kontinuitet och kostnader för personer med KOL
Vi tar reda på mer om en underdiagnostiserad folksjukdom - kroniskt obstruktiv lungsjukdom.

Uppföljning av Framtidens hälso- och sjukvård (FHS)
Vi deltar i skapandet av en utvärderingsplan för kommande förändringar i vården i Stockholms län.

Vårdexport för tillväxt och vårdkvalitet
Kartläggning av vårdexportpatienters utnyttjande av utvalda kliniker på Karolinska sjukhuset samt en internationell översikt av vårdexport.

Användning av benchmarking och registerdata för att förbättra hälso- och sjukvården
Syftet med den här avhandlingen var att visa hur benchmarking tillsammans med ”big data” kan tillämpas för att mäta resultat utifrån olika perspektiv och nivåer inom hälso- och sjukvården.