Hej Tuomas - ny forskargruppsledare på Labmed

Vi är glada att presentera: Tuomas Näreoja, ny forskargruppsledare på Labmed och avdelningen för patologi.

Missing ALT text.
Tuomas Näreoja, forskargruppsledare, institutionen för laboratoriemedicin

Vilket är ditt forskningsområde?

Mitt primära forskningsområde är benbiologi och inom det området vi arbetar med:
1. Vidareutveckling av en in vitro-modell av ben, inklusive alla bencelltyper, benbyggande osteoblaster, benätande osteoklaster och mekanosensitiva osteocyter som växer in i den förkalkade matrisen. 2. Förstå grundläggande cellbiologi för osteoklaster, reglering av deras differentiering och funktion. Hur man minskar överdriven osteoklast differentiering och benresorption samtidigt som man tillåter normal benomsättning.
3. Utveckling av serologisk diagnostik för komplikationer som påverkar protesimplantat och orsakar upplösning av ben, inflammatorisk peri-implantatisk osteolys och peri-implantatiska ledinfektioner.

Vilket är syftet med din forskning?

Numera är benbiologi ett otroligt spännande forskningsområde, med identifiering av sclerostin som en benspecifik modulator av Wnt-signalering, har anmärkningsvärda framsteg gjorts i behandlingen av osteoporos. För första gången verkar det som om botande behandlingar börjar bli tillgängliga. En sådan behandling öppnar naturligtvis möjligheter för ingrepp med andra tillstånd som involverar upplösning av ben, såsom peri-implantatisk osteolys. I frånvaro av botemedel har det emellertid inte skett ett tryck för att diagnostisera detta tillstånd. Våra ansträngningar läggs på att utveckla en lämplig metod för att följa patienter efter artroplastik och upptäcka fallen med inflammatorisk peri-implantatisk osteolys i sina tidiga stadier. Vi hoppas att tidig upptäckt öppnar ett fönster för behandling som skulle förhindra osteolys och rädda patienten från en revisionsoperation.

Varför bestämde du dig för att bli forskare?

Jag har varit nyfiken på saker från början och jag tycker det är spännande att lära mig nya saker. När vi forskar i labbänken får vi lära oss saker som ingen visste förut, lära oss att göra saker som ingen kunde göra förut och se saker hända för första gången någonsin. De spännande stunderna ger mig en känsla av att vara en utforskare och alltid gå lite längre för att se vad som ligger bakom nästa kulle eller hav. Det som fick mig att fokusera på benbiologi är en svårare fråga att svara på, jag antar att det hade mycket att göra med miljön jag gjorde min doktorandarbete i. Cellerna som bryter ner och byggde om det hårda skelettet var helt enkelt ett fascinerande forskningsämne.

I en perfekt värld, vad är din dröm att uppnå med din forskning?

Jag önskar att vi skulle lära oss hur ben utvecklas, kunna påverka processen in vivo för att hjälpa människor med genetiska och metabola bensjukdomar, och också att reproducera den processen in vitro för att producera ben och hjälpa människor med behov av rekonstruktivt kirurgi.

Vad gillar du att göra när du inte arbetar på KI?

Jag är far till två fantastiska barn och tillsammans med min familj så idrottar vi, simmar och njuter av naturen i skärgården mellan Sverige och Finland.