
Pågående forskningsprojekt på KIND
Här hittar du pågående forsknings- och utvecklingsprojekt på KIND. De flesta av våra projekt handlar om adhd eller autism.
Sven Böltes forskargrupp

ICF Core Sets för adhd och autism
Ett forskningsprojekt som anpassar och implementerar den internationella klassifikationen av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa.

KONTAKT – En metod för social färdighetsträning i grupp för autistiska unga
Social färdighetsträning i grupp med KONTAKT är en klinisk insats för autistiska barn och ungdomar i skolåldern.

KIND och skolrelaterat arbete
På KIND arbetar vi med att implementera arbetsmetoder, teknologiska hjälpmedel och bidra till utvecklandet av evidensbaserade arbetsmetoder i skolan, främst för elever med NPF.

RATSS - en tvillingstudie om autism och adhd
I studien utforskas orsaker till autism och adhd med hjälp av enäggs- och tvåäggstvillingpar med och utan neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
SRS-2
Social Responsiveness Scale, Second Edition.
Svenska ADOS/ADI-R
Reliabilitet och validitet hos de svenska versionerna av ADOS och ADI-R.
FEFA 2
Datorprogram som syftar till att testa och träna igenkänning av känslor.
Tatja Hirvikoskis forskargrupp

Insatser för vuxna med adhd och deras anhöriga
PEGASUS är en introduktionskurs för vuxna med adhd och deras närstående. Kursens syfte är att ge kunskaper om adhd samt om behandling och stöd.
Insatser för vuxna med autism och deras anhöriga
I det här projektet arbetar vi med insatser för vuxna med autism och deras anhöriga. Förhoppningen är att bidra till ökad kunskap, gemenskap och egenkraft för vuxna med autism och deras anhöriga.
Föräldrar med egen adhd
Projekt med fokus på föräldraskap, stress och interventioner i familjer där föräldern själv har adhd eller adhd-symtom.
Intellektuella funktionsnedsättningar inom rättspsykiatrin
I fyra registerstudier undersöks intellektuella funktionsnedsättningar (IF) hos brottsmisstänkta personer som genomgår rättspsykiatrisk undersökning och döms till rättspsykiatrisk vård
Hälsa och ohälsa hos individer med utvecklingsrelaterade funktionsnedsättningar
Svenska nationella hälsoregister ger en möjlighet att studera hälsa och ohälsa hos olika grupper, till exempel personer med utvecklingsrelaterade funktionsnedsättningar. Resultaten kan guida kliniska riktlinjer för hälso- och sjukvård och andra insatser från samhället
Navigator ACT - behandling för föräldrar till barn med funktionsnedsättning
Acceptance and Commitment Therapy (ACT) har vetenskapligt stöd för behandling av exempelvis stress. Vi har utvecklat Navigator ACT, en anpassad ACT- behandling för föräldrar som har barn med funktionsnedsättning. Behandlingens syfte är att främja psykologiskt välmående och ett flexibelt förhållningssätt i föräldraskap.
SCOPE - en webbkurs för unga med autism
Personer med autism kan vilja veta mer om autism och vad autism innebär för en själv – då är det viktigt att få tydlig och korrekt information. Det är inte alltid man har lust att gå till en mottagning och prata med någon. Därför har vi tagit fram en internetbaserad kurs om autism för unga 16-25 år.
Terje Falck-Ytters forskargrupp

Projekt småsyskon - Autism och tidig utveckling
Projekt småsyskon syftar till att identifiera tidiga tecken på autism och förstå tidig utveckling vid autism.

PIP-studien, forskning om hjärnans utveckling och beteende hos barn i förskoleåldern
PIP står för Preschool brain Imaging and behaviour Project. I PIP-studien undersöks barns beteende och hjärnans utveckling hos barn med utvecklingsrelaterade tillstånd som autism, intellektuell funktionsnedsättning och adhd, samt barn med typisk utveckling.

Om Terje Falck-Ytters forskargrupp
Kristiina Tammimies forskargrupp

Tammimies lab
Our research aims at understanding the genetic and molecular architecture of NDDs, and how genetic variations affect symptoms, severity and intervention outcomes in affected individuals. Additionally, we aim at identifying molecular and cellular pathways affected by genetic and environment risk factors of NDD using neuronal cells.
Janina Neufelds team

Synestesi och koppling till autism, perception och mental hälsa
Synestesiteamet på KIND är ett forskningsteam som undersöker kopplingar mellan synestesi, autism, perception och mental hälsa. Vi använder hjärnavbildning, eyetracking, kognitiv testning och andra metoder för att undersöka likheter och skillnader mellan synestesi och autism/autistiska drag.
Ulf Jonssons team

Stöd i övergången till vuxenlivet
Många unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar upplever att övergången till vuxenlivet är svår. Rätt stöd i rätt tid kan vara av stor betydelse. På KIND undersöker vi nu vilket stöd unga personer behöver och hur stödet ska ges på bästa sätt.