Ta del av Nobel Calling 2018 på Karolinska Institutet

Nobel calling

Nobelpriserna 2018 tillkännages med start den 1 oktober och först ut är Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Från den 29 september till den 8 oktober bjuder Nobel Center i samarbete med bland andra Karolinska Institutet på inspirerande event och lärorika möten i kunskapens anda. Här är en sammanställning av de händelser du kan ta del av på Karolinska Institutet.

Öppet hus på Karolinska Institutet Biomedicum

Lördag. Öppet hus i Biomedicum är ett evenemang öppet för allmänheten där vi kommunicerar och presenterar forskningen som pågår i Karolinska Institutets nya forskningslaboratorium. Vi vill även bjuda in till dialog och välkomnar alla nyfikna vuxna och barn som söker de intellektuella utmaningar och belöningar som vetenskapen har att erbjuda.

Tid, plats och agenda för aktiviteterna under öppet hus.

Om stamceller och regenerativ medicin - ett symposium för allmänheten

Lördag. Välkommen till ett symposium om stamceller och regenerativ medicin. Lär dig mer om hur stamceller fungerar, hur de används i klinisk behandling och vilka möjligheter till nya behandlingar som finns inom området regenerativ medicin.

Tid, plats och agenda för symposium.

Historien om Karolinska Institutet och Nobelpriset – föreläsning i Haga tingshus

Torsdag. Det hördes inga glädjetjut när Alfred Nobels testamente öppnades och det stod att Karolinska Institutet (KI) skulle utse Nobelpristagaren i medicin eller fysiologi. Både vid KI och internationellt tvivlade man på att det svenska lärosätet skulle klara uppgiften.

Tid, plats och agenda för föreläsningen.

Öppen disputation om förlossningsvård

Fredag. Temat för Tove Wallströms doktorsavhandling är igångsatta förlossningar hos kvinnor med eller utan tidigare kejsarsnitt. Syftet med forskningen är att hitta den metod som är mest säker och effektiv för både mamman och barnet. Disputationen är öppen för allmänheten.

Tid, plats och agenda för disputationen.

Öppen disputation om integrerad vård

Fredag. Temat för Charlotte Klingas doktorsavhandling är integrerad vård – det vill säga sammanhållen vård och social omsorg och hur samordning mellan kommuner och landsting kan åstadkommas på bästa sätt för den enskilda patienten. Disputationen är öppen för allmänheten.

Tid, plats och agenda för disputationen.

Hur vet man att det är dyslexi - lunchföreläsning

Onsdag och fredag. Vad är dyslexi? Hur tar man reda på om någon har det – och varför? Logopeden Anna Eva Hallin presenterar i sin föreläsning några orsaker till att läsning och skrivning blir en utmaning. Hon beskriver vad en dyslexiutredning innehåller – och varför den gör det.

Tid, plats och agenda för föreläsningen i Flemingsberg.

Tid, plats och agenda för föreläsningen i Solna.