Mödrahälsovård för utlandsfödda kvinnor – Hooyo-projektet

Kombinerad föräldrautbildning, förlossningsförberedelse och mödrahälsovård på försök under 2018 – 2019. Borlänge och Spånga-Tensta.

Om projektet

Hooyo-projektet (somaliska; mamma) är en feasibilitystudie där vi utvecklar och testar en vårdmodell för mödrahälsovården för att se om det kan leda till bättre vård för i första hand somalisk-födda kvinnor.

Modellen har utvecklats tillsammans med barnmorskor och kvinnor från Somalia och baseras på gruppmödravård och personcentrerad vård.

Länkar och material om olika teman

Kroppens anatomi och fysiologi, normal graviditet

  • "Tema gravid". 1177 har en hel del bilder, information och filmer på svenska om anatomi och fysiologi, om när och hur man blir gravid, om fostrets utveckling osv. En del finns översatt till andra språk.
  • "Graviditet och abort". RFSU har en hel del material, bilder och filmer om könsorganens anatomi och fysiologi, om hur man kan bli gravid och om sexualitet under och efter graviditet och förlossning och om preventivmedel. De har även information om könsstympning och omskärelse av flickor/kvinnor och pojkar/män. De har även en del information på lätt svenska.
  • UMO är en webbplats som riktar sig till alla som är mellan 13 och 25 år. Bakom UMO står alla landsting och regioner. Trots att UMO riktar sig till ungdomar finns där bra information, bildspel och filmer om hur man blir gravid, om mens, om könsstympning, sexualitet m.m. Finns även en del på andra språk här: Youmo.

Första tiden med det nya barnet

På YouTube finns flera korta filmer som är framtagna av Region Sörmland och översatta till olika språk, bland annat om kontroller som görs på BB på det nyfödda barnet.

Amning och uppfödning

Amning. Film på YouTube om amning på somaliska.

Familjeliv och relationer

Barns och föraldrars rättigheter i vården. På somaliska.

Länkar, boktips m.m.

Allmänna länkar

Lästips - Skönlitteratur

Gåvor av Nuruddin Farah
»Att kalla Nuruddin Farah en postkolonial författare känns helt fel. Farah är inte postnågonting, han är definitivt pre. Att kalla honom en feministisk författare är också ett understatement. « | NEW YORK TIMES.
Duniya gavs själv bort som en gåva, att bli hustru till en blind man gammal nog att vara hennes farfar. Hon är nu en 35-årig singelmamma och barnmorska vid ett sjukhus i Mogadishu, med erfarenhet av tre äktenskap och ett liv beroende av männen och deras »gåvor« som alltid har bakomliggande motiv. När hon träffar Bosaaso, en FN-tjänsteman som valt att återvända från USA till Somalia, vill hon vara den som ger.
Gåvor [1986] är den fristående andra delen i Nuruddin Farahs mästerliga romantrilogi »Blod i solen«. En berättelse om kärlek och politik, i vilken Duniyas frihetssträvan kommer att likna hela Tredje världens.
I översättning av Lennart Olofsson och med ett nyskrivet förord av litteraturvetaren Hilda Härgestam Strandberg.
NURUDDIN FARAH, född 1945 i Baidoa, är en somalisk romanförfattare, novellist, dramatiker och översättare. Sedan länge räknas han till de mest betydande afrikanska författarna, översatt till ett tjugotal språk. 1998, samma år som »Blod i solen«-trilogin fullbordats, mottog han Neustadtpriset, ett av världens mest prestigefyllda litterära priser.

En blomma i Afrikas öken av Waris Dirie
En blomma i Afrikas öken är en fantastisk berättelse om Waris Dirie, en kvinna som aldrig ger upp. Waris Dirie är född i Somalia, i en nomadfamilj vars vardag i mycket präglades av traditionella muslimska värderingar. Vid sex års ålder vallade hon getter i den somaliska öknen. När hon var tolv skulle hon giftas bort med en för henne okänd sextioårig man. Hon flydde då till Mogadishu och lyckades ta sig vidare till London där hon fick arbete som oavlönad piga hos en farbror, den somaliske ambassadören. I London "upptäcktes" hon som fotomodell och inledde en sagolik karriär som toppmodell med hela den rika världen som arbetsfält.
WARIES DIRIE är bosatt i New York. Hon arbetar fortfarande som fotomodell men är också s k human rights ambassadör vid FN med uppgift att skapa en världsopinion mot kvinnlig könsstympning. Hon utsattes själv, som liten flicka, för könsstympning av grymmaste slag. En blomma i Afrikas öken är en omtumlande läsning som ger inblickar i seder och bruk i en somalisk nomadfamlij men också i det glittrande livet i den internationella modevärlden. Boken är också ett kraftfullt dokument i kampen mot kvinnlig könsstympning.

Exit väst av Mohsin Hamid
"En roman alla borde läsa" - Norran.
"Hamid stärker sina meriter som en av världens just nu mest intressanta författare" - Dagens Nyheter.
"Exit väst har en ton av saga, samtidigt har den en realistisk skitighet som gör att läsaren hela tiden svävar i osäkerhet." - Östersunds-Posten.

Den självständiga Nadia och den återhållne Saeed träffas i ett land som är på gränsen till inbördeskrig. De inleder en kärleksaffär, och kommer varandra inpå livet snabbare än väntat på grund av de oroligheter som deras kärlek växer i. När oroligheterna till slut exploderar i bombkrevader och när det i hemmakvarteren uppstår ett nätverk av vägspärrar, börjar de höra rykten om dörrar som för bort från våld och krig om man går genom dem. Men det är farligt och har ett pris. När våldet eskalerar bestämmer sig Nadia och Saeed för att de inte har något val. De hittar en dörr, och lämnar sina gamla liv bakom sig … I en främmande och osäker framtid försöker de hålla fast vid varandra och sitt förflutna. Det är en tidlös berättelse, som samtidigt handlar om just vår tid: om kärlek, lojalitet och mod.
MOHSIN HAMID är född i Lahore i Pakistan, och har hittills givit ut fyra uppmärksammade och kritikerrosade böcker utöver ”Exit väst”: romanerna ”Nattsvärmare”, ”Den ovillige fundamentalisten”, ”Så blir du snuskigt rik i det snabb växande Asien” och reseberättelsen ”Missnöje och dess civilisationer”, samtliga översatta till svenska.

MA
Innehållsgranskare:
2022-09-09