Bergendorffs stipendium

Bergendorffs stipendium är ett nyinstiftat stipendium som tilldelas studenter på det globala masterprogrammet i toxikologi vid Institutet för miljömedicin (IMM) vid Karolinska Institutet (KI).

Stipendiets syfte är att stödja studenters praktiska och forskningsnära utbildning utanför programmets ordinarie kurser. Praktikplatser i en forskargrupp är ofta en ovärderlig erfarenhet och merit för våra studenter och främjar såväl lärande som framtida studier och utveckling av professionella nätverk. Studenter på masterprogrammet i toxikologi har möjligheten att söka Bergendorffstipendiet för att genomföra forskningsprojekt inom området toxikologi vid KI under två månader under sommaren mellan första och andra året. Stipendiet kan också stödja studentinitierade aktiviteter som bidrar till deras vidareutbildning.

Stipendiet är öppet för ansökningar under våren och studenter på programmet får information om hur man ansöker.

Anders Bergendorff, IMM
Anders Bergendorff, IMM Foto: KI

Bergendorffs stipendium är uppkallat till minne efter Anders Bergendorff som var en av grundarna av Toxikologiprogrammet och programdirektör mellan 1976 och 2003. Anders Bergendorff skapade en utbildning för samhällets behov och genom sitt stora nätverk engagerade han både forskare och professionella toxikologer som lärare. Detta program utbildade en stor del av de toxikologer som tidigt gav Sverige hög kompetens inom toxikologi, inom forskning, toxicitetstester och riskbedömning. ToxMaster-programmet på KI fortsätter denna ambition att bidra till samhällets behov, i Sverige och globalt.

Läs in memoriam utgiven av KI.

Mottagare av Bergendorff Scholarship 2022
Norna Gabring, Lidia Gugescu, Frazer Boyd och Maria González Foto: Kristian Dreij

Stipendietagare

Pristagarna 2022 var Norna Gabring, Lydia Gugescu, Frazer Boyd och Maria González som presenterade sina praktikprojekt på Bergendorff-seminariet den 2 december.

Mottagare av Bergendorff Scholarship 2023
Hendrik Dühr, Faria Azad, Julia Matyjasiak, Ana Rodrigues Foto: Kristian Dreij

Pristagarna 2023 var Hendrik Dühr, Faria Azad, Julia Matyjasiak och Ana Rodrigues som presenterade sina praktikprojekt på Bergendorff-seminariet den 9 november.

Hur kan du stödja detta stipendium?

Swish QR-kod
Swish QR-kod Foto: N/A

Du kan stödja det genom att ge en donation till stipendiet, antingen genom gåvobrev eller genom Swish till Karolinska Institutet på telefonnummer 123 202 32 08 och inklusive namn på givare och "Bergendorffs stipendium". Vänligen kontakta oss för hur du donerar med ett gåvobrev, frågor och mer information. Alla bidrag är välkomna!

Givare kommer att bjudas in till ett årligt seminarium där studenterna presenterar sitt projekt.

Genom att stödja Bergendorffstipendiet bidrar du till att stärka toxikologisk kompetens inom Sverige och globalt!

Kontakt

Profile image

Annika Hanberg

Programdirektor
Profile image

Kristian Dreij

Biträdande programdirektor
Profile image

Anna Beronius

Biträdande programdirektor
Profile image

Åsa Lycke

Programadministratör
+46852487494
Kristian Dreij
2023-11-14