SPEEiD ”Högprestation inom elittennis”

Bakgrund

Tennis är en av de största och mest populära individuella sporterna i Sverige. Tennisen som idrott har blivit en stor utmaning fysiskt och innehåller samtliga egenskaper som styrka, snabbhet, power, rörelseförmåga, rörlighet, aerob och anaerob kapacitet. Diskussionen om en utvecklingsplan över tid har blivit alltmer viktig, speciellt gäller detta yngre spelare och inte minst när det gäller utvecklingen av styrka samt aerob och anaerob kapacitet.

Syfte

Ambitionen med detta projekt är att mäta intern och extern belastning på tennisbanan genom att undersöka aerob och anaerob kapacitet, mekanisk arbetsbelastning och länka det till de krafter som verkar på axeln och ryggen i samband med serverörelsen.

Metod

15 elitspelare testades vid Good to Great tennisakademi i Stockholm avseende syreupptagningsförmåga under aktivt tennisspel och mekanisk arbetsbelastning (Qualisys 3D rörelsesystem). Kinetiska data samlas in trådlöst via trycksulor som registrerar spelarnas belastning.

Qualisys systemet består av 15–20 kameror positionerade rumt om tennisbanan i syfte att samla in 3D kinetiska data. Arbetsekonomin estimeras som en ration mellan mekaniskt arbete och syreupptagningsförmågan. All information analyseras i ett mjukvaruprogram ”AnyBody” där muskuloskeletala simulationer kan utföras.

Betydelse

Vi förväntar oss att på ett bättre sätt kunna uppskatta vad som krävs för att spela och prestera på elitnivå inom dam- och herrtennis, och att resultaten skall ha betydelse även för andra liknande idrotter.

Studiens huvudman

Karolinska Institutet

Finansiär

Norska naprapatförbundet

Kontakt

Profile image

Fredrik Johansson

Anknuten till Forskning
JC
Innehållsgranskare:
Anna Frantz
2023-10-28