
Forskningsprogram om utsatthet i akademin
Forsknings- och samverkansprogrammet om sexuella trakasserier och genusbaserad utsatthet i akademin har fokus på hur svensk högskolesektor gemensamt kan förbättra arbets- och studiemiljön på våra lärosäten. En bärande idé bakom programmet är att vi tillsammans kan generera mer och bättre kunskaper både genom kunskapsutbyte och gemensamma praktiker. Forsknings- och samverkansprogrammet avslutades 31 december 2022.

Fortsatt fokus på att motverka sexuella trakasserier
Christina Björklund, docent vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet, är sedan februari 2020 forskningsledare inom det forsknings- och samverkansprogram mot sexuella trakasserier och genusbaserad utsatthet inom akademin som lanserades den 8 mars 2019.

KI drivande i arbetet efter #metoo
"Jag är övertygad om att vi om ett år, den 8 mars 2021, kan rapportera om att svenska lärosäten tagit rejäla kliv framåt i arbetet mot genusbaserad utsatthet inom akademin. Och som rektor för KI är jag naturligtvis både nöjd och stolt över att det är just KI som är drivande i detta" Läs hela rektor Ole Petter Ottersens inlägg

Nio rekommendationer för att förebygga sexuella trakasserier i arbetslivet
Sexuella trakasserier är ett utbrett problem i svenskt och nordiskt arbetsliv. Samtidigt är behovet av mer forskningsdriven kunskap om preventivt arbete stort. Forskningsöversikten ”Förebyggande arbete mot sexuella trakasserier i svenskt och nordiskt arbetsliv” är den första i sitt slag. Rapporten ger nio rekommendationer; en av dem fokuserar på den positiva kraften hos alla de som finns runtomkring.

Vad hände i akademin efter #metoo?
Metoo blev en ögonöppnare för många och starten på flera satsningar mot sexuella trakasserier inom akademin. Lisa Salmonsson, som ledde #akademiuppropet, tror att det har blivit lättare att prata om övergrepp inom universitetsvärlden, men ser samtidigt en trötthet. Läs mer i tidningen Curie.

Lanseringsseminariet - en uppmärksammad succé
Matilda Ernkrans lanserade forsknings- och samverkansprogrammet på ett seminarium den 8 mars som fyllde Wallenbergsalen till sista plats. Du kan se seminariet i efterhand på KI Play.