William Florin: "Jag skulle bara bli frisk"

Namn: William Florin
Född: 1999
Cancer: Nasofarynxcancer

William Florin. Photo: Emelie Asplund
William Florin. Foto: Emelie Asplund

”Jag blev sjuk när jag var femton år och gick i 9:an. Det började med en knöl på halsen, som visade sig vara nasofarynxcancer, cancer i nässvalget med metastaser i lymfkörtlarna. Den drabbar en tonåring vart tredje år. Denna gång var det jag. Ibland ställs man inför svåra utmaningar och då finns det bara en vettig inställning, så var det för mig. Jag skulle bli frisk. Inte kunde jag bara femton år gammal ta farväl. Jag var inte klar. Cancern gick inte att operera, utan jag fick högsta möjliga stråldoser och cellgifter. Jag kunde inte äta på sex månader och gick ner sjutton kilo. Men jag kände mig sysslolös och ville göra något bra för andra.

Pappa föreslog att jag skulle starta en blogg. Det blev bloggen ”JagSka.se” om allt jag var med om. Jag fick kontakt med kändisar från Youtube och Paradise hotel och bad dem dela min blogg på sociala medier. JagSka.se fick 40 000 följare. Jag pärlade armband som köptes av människor i hela Sverige. Alla intäkter gick till Barncancerfonden. Det har blivit 10 000 kronor.

När behandlingarna var slut började jag träna på gym. Där mår jag bäst. Jag har en personlig tränare tack vare en stiftelse för unga som haft cancer.

Nu är jag 17 år och läser till elektriker, men vill bli personlig tränare för andra som haft cancer.

Mitt största problem är att jag inte har någon salivproduktion längre. Strålningen skadade salivkörtlarna. Jag måste alltid ha en flaska vatten med mig. Salivtestets nivå för muntorrhet är 0,7 ml. Jag har 0,3 ml. Det är i princip ingenting. Annars är jag som före cancern. Jag har utnyttjat sjukdomen och gjort det bästa jag kan av den.”

Berättat för: Pia Vingros, först publicerat i tidskriften Medicinsk Vetenskap nummer 3, 2016.