Kirsi Selestad: ”Jag blir peppad av appen”

Namn: Kirsi Selestad
Yrke: Barnskötare
Det bästa med ”trappen”: Att jag blir peppad att röra på sig och får kontakt med andra i samma situation.

Kirsi Selestad. Foto: Henric Lindsten
Kirsi Selestad. Foto: Henric Lindsten

Berättat för Annika Lund, först publicerad i tidskriften Medicinsk Vetenskap nummer 2, 2015.

”Jag har en aggressiv form av ledgångsreumatism, RA, och har svårt att röra mig utan att det gör ont. Jag är stelopererad i en fot- och en tåled, har protes i höger knä och snart även i vänster knä. Handlederna har stelnat av sig själva, så de gör inte längre ont, men jag kan heller inte röra dem. När jag har varit som sjukast har jag inte kunnat duscha, klä mig eller laga någon mat. Jag märker en tydlig skillnad i kroppen när jag motionerar. Först gör det ont, men sedan blir jag alldeles varm i kroppen och det känns bra i lederna. På kvällen kan jag ha ont om jag har varit aktiv, men sammantaget känns det bra. Jag kan inte springa eller styrketräna, utan det är promenader, cykling eller simning som gäller.

Våren 2014 gick jag med i ett forskningsprojekt där personer med RA erbjöds att få använda en app kallad ”trappen”. Vi är indelade i grupper om åtta personer och tre av oss använder den fortfarande. När man klickar på appen kommer man till en Facebook-liknande sida, där man lägger ut statusuppdateringar om hur man rör på sig. Man kan lägga ut bilder också, till exempel för att visa något vackert man sett längs en promenadväg. Det fungerar mycket peppande och inspirerande, det är svårt att sitta hemma när andra orkar ta sig ut, så jag blir motiverad att komma över spärrar med till exempel trist och kallt väder.

Det är mycket betydelsefullt att få kontakt med andra personer som har RA. Jag känner ingen mer än jag som har den här sjukdomen, och det kan vara svårt för min familj och mina vänner att fullt ut förstå hur det är. Via appen har jag kontakt med andra i min situation. Jag hoppas ”trappen” ges gratis åt alla med RA. Kanske kan jag träffa någon som bor nära mig, någon jag kan träffa ibland och byta erfarenheter med.”

Berättat för Annika Lund, först publicerad i tidskriften Medicinsk Vetenskap nummer 2, 2015.

OD
Innehållsgranskare:
Ola Danielsson
2022-09-13