Kims hosta var cancer

Kim Stevnsborg. Foto: Rebecka Uhlin.

Först publicerad i Medicinsk Vetenskap nr 1/2018. Berättat för: Maja Lundbäck.

Namn: Kim Stevnsborg
Ålder: 42 år
Vad: Har genomgått målsökande behandling för den ovanliga lungcancerformen ALK mutation.

”Det är lätt att bli bitter av att vara döende, men min vardag är ju likadan som innan så jag fokuserar på barnen och annat som gör mig lycklig. Jag jobbar heltid och min gamla läkare tycker att jag är ett mirakel. Men visst är jag trött på kvällarna och brukar lägga mig när jag nattar ungarna.

Jag tänkte aldrig på cancer när jag gick med långvarig hosta, men när jag till sist sökte vård på min frus uppmaning visade röntgenbilderna på något i ena lungan. Det gick som en rysning genom kroppen när jag fick beskedet att jag hade ALK mutation, en ovanlig form av icke-småcellig lungcancer, som spritt sig till njurar, lever och skelett.

Efter flera behandlingar med bland annat cellgift kände jag hur livet återkom. Men under en semesterresa fick jag huvudvärk som inte försvann. En undersökning visade elva tumörer i huvet. Det kändes helt overkligt för så dåligt mådde jag inte. En forskningsstudie om en ny målsökande behandling förändrade hela min situation. Jag är evigt tacksam över att jag fick vara med i studien. Tumörerna i lungan minskade till en femtedel. Efter ett tag var jag tvungen att byta till ett annat målsökande läkemedel för att minska tumörerna i hjärnan, men det fungerade också bra, nya röntgenbilder visade att bara fyra tumörer var kvar.

Det var fyra år sedan jag fick veta att jag hade lungcancer och min äldsta tjej som snart fyller 10 år, har vetat om min sjukdom från början. Till min 6-åring har jag sagt att pappa kanske inte alltid kommer må lika bra. För nu ska jag snart påbörja en cellgiftbehandling mot en tumör i levern.”

Cecilia Odlind
2023-09-13