"Jag tyckte inte om mig själv"

Per-Åke Persson är utbildad kock och jobbar som kökschef. Det är både en räddning och en förbannelse – å ena sidan vet han precis hur man lagar nyttig mat, å andra sidan är han omgiven av obegränsat med godsaker hela dagarna.

Per-Åke Persson. Photo: Christian Andersson
Per-Åke Persson. Foto: Christian Andersson

– Mat är en stor del av mitt liv. Jag vet ju precis hur en måltid bör se ut för att det ska vara bra. Svårigheter är att disciplinera sig. Goda mackor är en särskild frestelse för mig. Kilona smög sig på redan under barndomen, då hans mamma lagade mycket och god mat. När arbetslivet började fortsatte viktuppgången. Sedan har Per-Åke jojobantat under hela sitt vuxna liv, några kilo ned och så ytterligare några upp. Till slut stod vågen på över 120 kilo.

– Jag tyckte inte om mig själv som tjock. Jag kände att folk såg ned på mig när jag var på badstranden och det gjorde ont. Men jag förnekade min vikt, köpte större kläder och slutade titta i spegeln. Det var hemskt. Jag har alltid tyckt att det är fel att vara tjock. Det är jobbigt att röra sig, man har ont överallt, det värker i knäna och man får andra sjukdomar.

En kvinnlig kollega, som också brottades med övervikt, lyckades gå ned många kilo med hjälp av Viktväktarna. Att se hennes framgång blev en morot för Per-Åke, som följde med på ett möte. Den peppande stämningen där man får beröm av gruppen samt en personlig coach var receptet som gav effekt, i kombination med en stark motivation. Nu står vågen på cirka 78 kilo.

– Jag hade helt enkelt gett mig katten på att det skulle funka. Och det gjorde det. Nu har jag morskat upp mig. Det är väldigt roligt att köpa kläder och jag trivs i min kropp igen.

Text: Annika Lund, publicerad i tidskriften Medicinsk Vetenskap nummer 4, 2014.