PET – Lars Farde/Christer Halldins forskargrupp

PET står för Positron Emission Tomography och är en undersökningsmetod som visar den kemiska ämnesomsättningen och funktionen i organ eller i vävnadselement.

PET

PET står för Positron Emission Tomography och är en undersökningsmetod som visar den kemiska ämnesomsättningen och funktionen i organ eller i vävnadselement.

Möjligheten att överlagra bilden s.k. bildfusion mellan MR-bild och PET-bild gör att man både får anatomisk lägesinformation och information om själva ämnesomsättningen.

Med PET-metoden kan skillnader ses i vävnadens ämnesomsättning, funktion och cirkulation. Diagnoser kan ställas tidigare än med andra metoder som DT och MR. PET-metoden visar spridningen av maligna tumörer och metastaser. Epilepsi som inte kan behandlas med läkemedel kan istället behandlas kirurgiskt. PET-undersökningen kan ganska precist avgränsa regionen som ska behandlas. Under en PET-undersökning kan områden som de parietala och temporala lobernas ämnesomsättning studeras exempelvis vid Alzheimers. PET-undersökningen kan avbilda blockerade eller förträngda kärl. Metoden kan visa på områden med t ex förhöjt eller onormalt blodflöde.

Forskningsprojekt

  • Genetisk reglering av markörer för dopamin- och serotoninsystemen, med användning av både tvillingkonstruktioner och studier av den roll som specifika genetiska polymorfismer har.
  • Neuroinflammationens roll både vid schizofreni och vid samspelet mellan genetik, hjärnneurotransmission och psykotiska symptom.
  • Ålderns och könets effekter på hjärnneurotransmission och förhållandet mellan hjärnbiokemi och olika aspekter av kognitiva uttryck samt personlighetsdrag och kreativ förmåga.
  • Patofysiologi vid depression och ångeststörningar, ADHD, autism spektrum störningar samt drogberoende.
  • Patofysiology och diagnostiserade neurodegenerativa störningar, dopaminsystemet vid Huntingtons sjukdom, sinnesstämning och kognition vid Parkinsons sjukdom och amyloiddeposision vid åldrande och prekliniska och kliniska stadier av Alzheimers sjukdom.

Publikationer

Utvalda publikationer

Medarbetare och kontakt

Gruppledare

Alla medlemmar i gruppen