Överlevnaden bland barncancerpatienter har successivt ökat under de senaste fyra decennierna, särskilt som ett resultat av utvecklingen av effektivare cancerbehandlingar. Tre av fyra barn kommer att bli botade från sin sjukdom. Framgången har dock kostat och vissa patienter kommer att drabbas av negativa effekter senare. En av dessa sena effekter kan vara behandlingsinducerad infertilitet. Pojkar som mognat in i puberteten erbjuds spermakonservering innan behandlingen påbörjas. Men för pojkar före puberteten finns det ännu ingen procedur som kan bevara fertiliteten. De flesta behandlingar för barncancer kommer endast att ha en liten inverkan på framtida fertilitet, medan vissa behandlingar är kända för att vara mycket skadliga när det gäller reproduktiv funktion. Än så länge har pojkar som står inför sådana behandlingar nästan ingen chans att bli far till sina egna biologiska barn senare i livet.
För att ta itu med många patienters och föräldrars oro och för att öppna ett forum som koncentrerar sig på infertilitet som en sjukdom, eller en behandlingsrelaterad seneffekt hos överlevande barncancer, initierades "Nordic Network for Gonadal Preservation after Cancer Treatment in Children and Young Adults".
Det resulterade i rekommendationer kring fertilitetsbevarande för flickor/pojkar och unga kvinnor/män med barncancer. Hittills har framsteg gjorts för kvinnor, men en liknande utveckling saknas fortfarande för unga pojkar. Därför föddes idén om att etablera ett vetenskapligt nätverk för att intensifiera och kombinera forskningsinsatser om fertilitetsbevarande för unga pojkar. Nätverket heter NORDFERTIL