Fakta om cell-, molekylär- och strukturbiologi
Vid Karolinska Institutet sker forskning inom cell- molekylär- och strukturbiologi både på en rent basvetenskaplig nivå, för att öka kunskapen om de grundläggande biologiska processerna, och inom projekt med inriktning mot exempelvis cancer, neurodegeneration, hjärt-kärlsjukdomar eller inflammationstillstånd.
Cellbiologi
Forskning inom cellbiologi syftar till att få ökad kunskap om de biologiska processerna i kroppens celler, som hur de växer, reglerar sin energi eller genetiska uttryck och vad som går fel när sjukdom utvecklas.
Omics
Forskningsområden som genomik, proteomik och metabolomik brukar samlas under benämningen "omics".
Genomik handlar om studier av arvsanlaget, genomet, på molekylär nivå. Här ingår bestämning av DNA-sekvensen och vad som styr hur olika gener uttrycks i olika celler och vid olika tillfällen. Den djupare kunskapen om våra gener är grunden till att förstå hur alla celler och biologiska skeenden i kroppen fungerar, och vad som går fel när sjukdom uppstår.
Proteomik handlar om studier av proteomet, alla de proteiner som finns i cellerna och kroppens vävnader, hur de uttrycks, modifieras och fungerar. Proteinerna bildas med genernas koder som mall. De är kroppens viktigaste byggstenar och också de ämnen som reglerar cellernas och kroppens ämnesomsättning och signalsystem.
Metabolismen, ämnesomsättningen, i och mellan cellerna och i och mellan kroppens olika organ, regleras genom en komplex samverkan och balans mellan proteiner och andra substanser. Metabolomik kallas det forskningsområde som försöker knyta ihop kunskapen om proteinerna med den om funktioner och processer i kroppen.
Strukturbiologi
För att förstå olika molekylers biologiska funktion, och då främst proteiners, krävs kunskap om deras exakta struktur i tre dimensioner. Proteiner, som är uppbyggda av långa kedjor av aminosyror, veckar sig alla på sitt specifika sätt, så att exempelvis vissa delar exponeras utåt och kan vara biologiskt aktiva, mot angränsande molekyler, celler eller smittämnen.
Institutioner med forskning inom området
Institutionen för biovetenskaper och näringslära
Institutionen för cell- och molekylärbiologi
Institutionen för fysiologi och farmakologi
Institutionen för klinisk neurovetenskap
Institutionen för kvinnors och barns hälsa
Institutionen för laboratoriemedicin
Institutionen för medicin, Huddinge
Institutionen för medicin, Solna
Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik
Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi
Institutionen för molekylär medicin och kirurgi
Hitta core-faciliteter

Ett brett utbud av utrustning och tjänster inom forskning
Karolinska Institutet har ett brett utbud av core-faciliteter som erbjuder avancerad utrustning, tjänster och kompetens till akademisk forskning i Sverige. Här hittar du en tematisk översikt och länkar vidare till anläggningarnas egna webbsidor. Observera att informationen är på engelska.

Logga in direkt i bokningssystemet
För dig som redan vet vilken core-facilitet, verktyg eller tjänst du söker kan det vara enklare att logga in direkt i vårt bokningssystem, iLab. För att använda iLab behöver du vara knuten till Karolinska Institutet och ha ett digital KI-ID eller ha ett så kallat SWAM-ID via ett annat svensk universitet. Det går också att registrera konto som helt extern användare.