
Cancer och hematologi
Karolinska Institutet har en central position inom cancerforskningen i världen. Forskningens främsta mål är att se till att så få människor som möjligt drabbas eller dör av cancer. Forskningen täcker alla områden från precisionsmedicin och nya immunterapier till omfattande undersökningar i stora befolkningsgrupper. En stor del av forskningen finansieras med stöd av externa organisationer, så som Cancerfonden och Barncancerfonden.
Meny för detta område
Organisation

Cancerforskning KI
Cancerforskning KI är en paraplyorganisation som samlar omkring 250 forskargrupper verksamma vid KI:s olika institutioner och campusområden. Målet är att generera nya vetenskapliga upptäckter som snabbt kan omsättas till nytta för patienter och samhälle. Om du vill veta mer om vår forskning inom cancer och hematologi så är Cancerforskning KI en bra början.
Intervjuer och fördjupning

Martin bergö tar debatten om vitaminpillren
Redan som liten ville Martin Bergö bli forskare. Det blev han. Hans största upptäckt hittills är att vitaminer kan försämra prognosen för cancerpatienter.

Elisabete Weiderpass vill hindra cancerns uppkomst
Elisabete Weiderpass forskar med världen som arbetsplats och blev nyligen chef för WHO:s institut för cancerforskning. Drivkraften? Att minska lidandet som cancer orsakar.

Anna Martling räknar varje steg
Varje år ökar förekomsten av tjock- och ändtarmscancer i Sverige. Kirurgen och professorn Anna Martling arbetar för att förbättra prognosen och livskvaliteten för de drabbade. Nu testar hon om vanliga huvudvärkstabletter kan bli nästa steg.

Gyllene tider för genetikern Richard Rosenquist Brandell
En teknikintresserad diplomat som befinner sig mitt i genetikens guldålder. Richard Rosenquist Brandells mål är att vi äntligen ska få individanpassade läkemedel för alla i cancervården.

Yvonne Wengström: "Dags att införa fysisk aktivitet i cancervården"
Motion under behandlingen kan öka livskvaliteten och mildra den extrema trötthet som drabbar många patienter med bröstcancer. Det visar Yvonne Wengström i sin forskning.

Tema: Barncancer
Mycket av dagens barncancerforskning syftar till att bota så många som möjligt men samtidigt minska risken för långvariga biverkningar av behandlingen.

Tema: Bröstcancer
Varje dag insjuknar mellan 15 och 20 svenska kvinnor i bröstcancer – kvinnans vanligaste cancersjukdom. Vårt tema om bröstcancer handlar om hur forskarna ska minska dödligheten i sjukdomen och förbättra behandlingarna.

Tema: Lungcancer
Varje dag dör tio svenskar i lungcancer, den cancerform som tar flest liv av alla i Sverige. Men nu kommer nya behandlingar som ökar överlevnaden samtidigt som rökning och andra riskfaktorer minskar.

Tema: Prostatacancer
Varje år får runt 10 000 svenska män beskedet att de har prostatacancer och varje år dör omkring 2 500 personer i sjukdomen. Läs mer om KI:s forskning inom området.

Tidslinjen: Blodtransfusioner
Det livgivande blodet har under människans historia betraktats som något mystiskt. Men tack vare forskning kan vi i dag rädda liv genom att ge blod mellan människor.

Frågor och svar om HPV och tonsillcancer
De allra flesta HPV-infektioner läker ut av sig själva. Det finns dock några HPV-typer som kan orsaka cancer, till exempel livmoderhalscancer och tonsillcancer.

Tidslinjen: NK-celler
För mindre än 40 år sedan ansågs de obetydliga, idag används naturliga mördarceller vid avancerad cancerbehandling. Karolinska Institutet har varit med på hela resan, genom kontroverser, kritik och framgång.
Från podden Medicinvetarna

#15: Hur farlig är solen?
Svenskar gillar att vara i solen mer än andra nationaliteter. Samtidigt ökar den farligaste formen av hudcancer. Hör professorerna Johan Hanssons och Yvonne Brandbergs råd om hur vi ska umgås med vår älskade sol.

#19: Cancer: Kan gentest hjälpa?
Avsnitt 19 innebär en världspremiär – för första gången är Medicinvetarna inspelat live inför publik. Gästen är professor Richard Rosenquist Brandell, och ämnet precisionsmedicin.

#25: Vem har HPV?
Professor Tina Dalianis har ägnat en stor del av karriären åt att förstå HPV och slåss för införandet av vaccination.

#62: Kan bröstcancer förebyggas?
Genom tidig identifiering av kvinnor med hög risk för bröstcancer vill professor Per Hall förhindra att cancern ens uppstår. Hör honom berätta om läkemedelsbehandling i preventivt syfte för att minska bröstcancer hos kvinnor med störst risk att drabbas.

#69: Har du rätt blodgrupp?
De allra flesta sjukdomar har ingen koppling alls till vilken blodgrupp du har men vid vissa tillstånd kan det ha betydelse. Forskaren Gustaf Edgren reder ut hur hälsa och blodgrupp hänger ihop och passar på att döda några myter längs vägen.
Nyheter inom cancer och hematologi
Några av våra professorer inom området

Forskar om åldrande hos blödarsjuka
Med dagens behandlingar kan blödarsjuka leva ett normalt liv. Men vad innebär decennier av medicinering för dem när de blir äldre? Jovan Antović forskar om blodkoagulation, blödarsjuka och särskilt äldre blödarsjukas hälsa.

Rätt cancerläkemedel till rätt patient med PET
Utbudet av cancerterapier växer snabbt, men det är ofta svårt att i förväg veta vilket läkemedel som kommer att hjälpa i det enskilda fallet. Rimma Axelsson använder avbildning med PET för att avgöra vilken patient som kan dra nytta av vilken medicin

Molekylär patolog med fokus på cancer och pedagogik
Katalin Dobra forskar om cancer i lungorna och särskilt den roll som proteinet Syndecan-1 spelar. Utbildning är en viktig del av hennes professur och hon är ansvarig för patologiämnet i den nya läkarutbildningen.

Hjärnforskare med teknikintresse
Hjärnforskaren Ola Hermanson vill dels förstå den friska hjärnans utveckling, dels lägga grunden för bättre behandlingar mot allvarliga sjukdomar. Han är gärna med och driver teknikutvecklingen, bland annat inom så kallad bioprinting.

Studerar lymfom från risker till behandling
Lymfom är en vanlig cancerform som finns i många varianter. Karin Ekström Smedby kartlägger sjukdomens epidemiologi, från riskfaktorer till överlevnad. Hon forskar också om nya markörer som kan leda till effektivare behandling för patienterna.

Studerar samband mellan munhälsa och cancer
Munnens bakterieflora orsakar inte bara tandsjukdomar utan inverkar också i allvarlig sjukdom i andra delar av kroppen. Margaret Sällberg Chen forskar om detta, i synnerhet kopplingen till cancer.

Biostatistiker med fokus på bröstcancer
Keith Humphreys utvecklar och använder statistiska metoder för epidemiologisk forskning. Han intresserar sig särskilt för riskbedömning kopplat till bröstcancer samt för att studera effektiviteten i screening med mammografi.

Studerar exosomers funktion och nytta
Exosomer, små partiklar som utsöndras av celler, är involverade i viktiga processer i kroppen och skulle kunna utnyttjas kliniskt, bland annat för bättre cancerbehandlingar. Susanne Gabrielsson är en av veteranerna i detta unga forskningsfält.

Utforskar immunförsvarets förmåga att bekämpa cancer
Stephan Mielke forskning handlar om hur det egna immunförsvaret kan utnyttjas för att bekämpa cancer och om förbättrade metoder vid transplantation av blodstamcelle.

Mer träffsäker diagnostik och behandling av prostatacancer
Prostatacancer orsakar många dödsfall samtidigt som även överbehandling är ett betydande problem. Martin Eklund utvecklar metoder för individualiserad diagnostik och behandling för att minska dödligheten och överbehandlingen.

Med precisionspatologi hittas rätt behandling
Johan Hartman utvecklar nya metoder inom patologi för att till exempel förutsäga behandlingssvar och bedöma återfallsrisk. Metoderna sträcker sig från att odla tredimensionella tumörmodeller till riskbedömning med hjälp av AI.

Letar efter substanser som är effektiva mot cancerceller
Sonia Lain letar efter molekyler som kan utvecklas till framtida cancerbehandlingar. Hon letar efter substanser som är effektiva mot cancerceller men mer skonsamma mot frisk vävnad.

Från patienters stigma till tidig cancerupptäckt
Lars E Eriksson forskar om tidigare upptäckt av lungcancer, genom kartläggning av tidiga symtom och biomarkörer. Han forskar också om organisationsfrågor i vården samt om stigma och livskvalitet hos patienter med kroniska infektioner som hiv.

Anatomisk karta förbättrar behandling och operation
Lennart Blomqvist forskar inom avbildning av cancer och har varit med och utvecklat en metod för bedömning av segmentell leverfunktion med magnetkamerateknik.

p53 – genomets väktare
Sir David Lane upptäckte poteinet p53 i slutet av 1970-talet. Proteinet, vars uppgift är att upptäcka och förhindra genförändringar, har en nyckelfunktion i kroppens försvar mot cancer.

Han vill hitta sårbarheten hos cancer
Jiří Bárteks forskning handlar om de olika kontrollsystem som cellen har för att undvika skador.

Tidig urskiljning av olika former av sköldkörtelcancer
Jan Zedenius forskar om cancer i sköldkörteln. Han vill förstå skillnaderna mellan olika former av sjukdomen så att alla patienter kan få den behandling som passar dem bäst.

Bättre behandling av cancer i matstrupe och magsäck
Magnus Nilsson forskar om bättre behandlingar mot cancer i matstrupe och magsäck. Syftet är att göra behandlingarna både effektivare och mer skonsamma.