Birgitta Elwing, 80: ”Det finns en stor glädje i åldrandet också”

Namn: Birgitta Elwing.
Ålder: Född 1934.
Yrke: Dietist och folkhälsovetare.
Bra med att bli äldre: Kärleken till familj och vänner djupnar. Jag och min man är mer rädda om varandra och det är fint. Det gäller även barnen.
Dåligt med att bli äldre: Vänner dör eller försvinner in i dimman och den egna kroppen fungerar sämre.

Birgitta Elwing. Photo: Joel Nilsson och Henric Lindsten
Birgitta Elwing. Foto: Joel Nilsson och Henric Lindsten

"Jag har själv svårt att förstå att jag nu är 80 år. Jag och min man håller oss igång med motion, umgänge och bra mat. Vi har också ett aktivt samhällsengagemang som gode män åt ensamkommande flyktingbarn. Nu är jag god man åt en ungdom från Syrien och en från Afghanistan, det känns meningsfullt.

Jag började jobba med folkhälsa innan begreppet fanns. Jag blev dietist 1979 efter många år som hushållslärare. Jag jobbade med förebyggande åtgärder gentemot till exempel förskolor och föräldragrupper, men då fanns ännu inga studier som visade att det gav resultat på sikt.

Under en period gav jag råd åt äldre personer som skrevs ut från sjukhus. Det handlade bland annat om livsstil och om att ta undan mattor man kan snubbla på. Då förstod jag inte hur det är att bli gammal. Man vill nämligen fortsätta att leva så som man har gjort tidigare. Det vet jag nu.

Det finns mycket sorg i att bli äldre. Vi har mer att se tillbaka på än att se fram emot. Det är jobbigt att kroppen fungerar sämre, att man ser och hör sämre. Det gör också ofta ont på olika ställen i kroppen, ibland hela kroppen. De dagarna kan man inte göra mycket.

Men det finns också en stor glädje i åldrandet. Jag vågar vara mig själv och finner en stor glädje i att få vara tillsammans med människor, gamla och unga. Det känns fint att få vara frisk och vara gammal särskilt om man ser till alternativen."

Berättat för Fredrik Hedlund. Först publicerad i tidskriften Medicinsk Vetenskap nummer 1, 2015.

CO
Innehållsgranskare:
Cecilia Odlind
2022-11-29