Barbro Westerholm: ”För mig är det viktigt att känna mening”
Namn: Barbro Westerholm (1933-2023).
Yrke: Läkare. Riksdagsledamot för folkpartiet sedan 2006. Har bland annat varit generaldirektör för Socialstyrelsen.
Bra med att bli äldre: Man samlar på sig mer erfarenhet och kunskap.
Dåligt med att bli äldre: Möjligheterna att få se resultat i frågor som engagerar mig minskar, eftersom politiska förändringar tar sådan tid.

”Det är individuellt hur vi lägger år till livet. Det är tydligt att man behöver hålla på med något som känns meningsfullt så att man känner sig behövd för att hålla igång. Jag märker att de som inte hittar något stimulerande att göra efter pensionen, de har det tufft. Det ger livsleda.
Jag har alltid haft förmånen att ha stimulerande och utmanande frågor på mitt bord. De driver mig att jobba vidare. Det tar tid att göra en politisk förändring. Jag har till exempel verkat för insemination av ensamstående sedan början av 1990-talet och snart läggs en sådan proposition – efter över 20 år. Att motverka äldrediskriminering är en annan fråga som driver mig. Vi ska se årsrika personer som en resurs i samhället och jag vill att det ska vara möjligt att arbeta högre upp i åldrarna. Jag blev chef för Socialstyrelsen som 46-åring men i dag hade jag varit en bättre chef, både när det handlar om ledarskapet och om valet av frågor att driva. Jag kan också fatta beslut snabbare i dag, samtidigt som jag har lärt mig när man behöver sova på saken.
Jag jobbar lika långa dagar nu som när jag var chef för Socialstyrelsen. Vid sidan om riksdagsuppdraget har jag uppdrag åt Rättsmedicinalverket och Statens Medicinsk-Etiska råd och så föreläser jag. Jag lägger mycket tid på att förnya mina föreläsningar så att de alltid är bra. Om jag skulle hålla ett dåligt föredrag skulle jag genast få höra att jag ”överlevt mig själv” och annat nedlåtande. Som 40-åring kunde man ha en dålig dag, men göra bättre ifrån sig nästa gång.
Rent kroppsligt mår jag bra. Jag opererade en höft för tio år sedan och sedan dess kan jag inte åka skidor och har svårt att simma, men annars mår jag bra. De medicinska framstegen är fantastiska. När jag var liten följde jag med min mormor när hon läste för äldre som fått synnedsättningar. I dag är gråstarrsoperationer vanliga ingrepp och vi kan fortsätta läsa själva.”
Berättat för Fredrik Hedlund, först publicerad i tidskriften Medicinsk Vetenskap nummer 1, 2015.