Så görs ämnesöversikten med forskargrupper
Ämnesöversikten med Karolinska Institutets forskargrupper bygger på svensk standard för indelning av forskningsämnen. Listorna med team, grupper och enheter inom olika forskningsområden är autogenererade och visas på hemsidan med stöd av vårt datasystem för forskningsinformation, KI RIMS.
I vissa fall har vi valt att slå samman närliggande forskningsämnen till en gemensam lista och att förenkla rubriken och beskrivningen på webbsidan. Detta för att underlätta navigeringen på webbplatsen och att hjälpa besökarna hitta rätt information.
För att en ett team, grupp eller en enhet vid KI ska synas i någon av ämneslistorna måste de ha aktiverat sin gruppsida på ki.se via KI RIMS. Sidan ska också vara märkt med ett forskningsämne från standard för svensk indelning av forskningsämnen, som beslutas av Universitetskanslersämbetet (UKÄ) och Statistiska centralbyrån (SCB) – nedan kallat SCB-ämnen.
Ibland används även forskningsämnen från den internationella MeSH-terminologin (Medical Subject Headings) som komplement till SCB-standarden för att skapa de autogenererade listorna i ämnesöversikten. MeSH används dock inte regelmässigt och ligger inte till grund för ämnesstrukturen.
Gruppledaren bestämmer
De forskande team, grupper och enheter som var verksamma vid KI i samband med införandet av ämnesöversikten 2024 försågs automatiskt med en eller flera SCB-ämnen. Urvalet av SCB-ämnen baserades på de vetenskapliga artiklar som forskarna i en gruppering då hade publicerat och som fanns registrerade universitetsbibliotekets så kallade bibliometrisystem. För nya team, grupper och enheter som tillkommit senare gäller däremot att SCB-ämnen måste läggas till manuellt.
Alla team-, grupp- och enhetschefer har möjlighet själva att ta bort, lägga till och ändra både SCB-ämnen och MeSH-ämnen på sin egen gruppwebbsida på ki.se. Detta görs via KI RIMS.
Just nu (våren 2025) pågår ett byte från 2016 års standard för SCB-ämnen till 2025 års standard för SCB-ämnen. Under bytet kan det periodvis förekomma störningar så att vissa listor inte fungerar som de ska. Observera också att listorna kanske inte är fullständiga, eftersom KI RIMS ännu inte är implementerat i alla delar av universitetsorganisationen.
Är du forskare och vill ändra SCB-ämne?
På medarbetarportalen finns mer information om hur du använder KI RIMS. Tänk på att SCB-ämne i KI:s RIMS kallas SCB label och att det är på gruppsidan du ändrar visning i forskningsöversikterna, inte på din profilsida.